POPOLNA NEZNANKA?

Mati vseh semen, polna koristnih, hranljivih snovi

Z.F.
23. 1. 2021, 21.25
Deli članek:

Kdaj ste si nazadnje privoščili kvinojo? Še nikoli? Potem je skrajni čas, da spoznate drobna semena, ki v svoji majhnosti skrivajo ogromno koristnih snovi, in si obogatite obroke ter izboljšate svoje zdravje.

Dreamstime
Kvinojo hitro pripravimo, saj nam priprava jedi iz kvinoje vzame največ 15 minut. Idealna je zaradi lahkosti in enostavne prebavljivosti, a dobre nasitnosti.

Še niste slišali za kvinojo? Nič ne de, ponjo vam ne bo treba daleč, saj jo danes najdete v vseh bolje založenih trgovinah. Dovolite, da vam razkrijemo nekaj skrivnosti o njej, ki vas bodo zagotovo prepričale, da jo boste želeli poskusiti. Kvinojo mnogi napačno uvrščajo med žita, podobno kot ajdo, saj spada med trave. Seme, ki ga uživamo, je podobno kuhani proseni kaši, le da je spiralasto zavito in ploščato. Okus je morda malce bolj izrazit in poln, zato so jedi iz kvinoje velikokrat še kako okusne, tudi če so postrežene samostojno.

Semena, polna mineralov

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Čeprav se kvinoja na naših trgovinskih policah pojavlja šele nekaj desetletij, so jo poznali že stari Inki in jo gojili že pred 3000 leti na terasastih poljih v Peruju, Andih in Čilu. Nekoč so kvinojo imenovali mati vseh semen zaradi hranilne vrednosti. Zrna so najpogosteje zmleli v moko in iz nje pripravljali kruh ter kruhu podobne jedi, liste so uporabljali kot zelenjavo, stebla pa za kurjavo. Danes je znanih več kot 120 vrst kvinoje, a jih gojijo zgolj tri. Kvinojo danes mnogi uvrščajo med superživila, saj deluje izjemno krepilno in je primerna za vse ljudi. Bogata je z beljakovinami, vsebuje esencialne aminokisline in lizin ter je primerna tudi za osebe, ki trpijo za celijakijo, saj ne vsebuje glutena. V kvinoji najdemo skoraj štirikratno količino kalcija, kot ga najdemo v pšenici, in dvakrat več fosforja ter pol več železa. Dobra lastnost je tudi, da ima malo ogljikovih hidratov, zato je še kako pomembna za vse, ki se borijo z odvečnimi kilogrami.

Vsestransko uporabna

Kvinoja je pri mnogih priljubljena tudi zato, ker lahko z njo nadomestite skoraj vsa žita in je okusna v različnih jedeh. Zelo je okusna tako v juhah, solatah kot v obliki prilog in sladic. To pa ni vse. Kvinoja je želodcu prijazna, lahka, okusna in lahko prebavljiva, saj se ne lepi in ni težka kot druga žita. Zaradi edinstvene sestave in vira hranilnih snovi je tudi idealna hrana za otroke in dojenčke, ki se uvajajo na trdo hrano.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025