BAKTERIJE V USTIH N

Z jabolki, žajbljem in oreščki do zdravih zob

T.D.
16. 1. 2021, 21.04
Deli članek:

Ne pravijo brez razloga, da smo to, kar jemo. Poleg tega, da se z uživanjem različnih živil hranimo, hranimo tudi bakterije v ustih.

Dreamstime
Hrustljavo sadje in zelenjava, na primer korenje, hruške in zelena, naravno očistita in posvetlita zobe.

Bakterije živijo v vseh delih ust in imajo dvojno vlogo; del ustne flore so tako pozitivne, torej dobre bakterije kot negativne, slabe bakterije iz zobnih oblog. Zobne obloge so lepljiv biofilm, ki pokriva površino zob. Med drugim vsebuje škodljive anaerobne bakterije, ki lahko povzročijo številne bolezni v ustni votlini. Zdrave prehranjevalne navade in ustrezna izbira hrane pomagajo preprečiti karies in vnetje dlesni ter vplivajo na rast dobrih bakterij v ustih. Ali veste, katera hrana na zdravje ustne votline vpliva spodbudno in blagodejno?

Čistilci zob

Jabolko mehansko čisti zobe, bogato je s kalcijem in fosforjem, ki zobe krepi . Vsebuje tudi fluor, ki preprečuje propadanje zob in ščiti sklenino. Hrustljavo sadje in zelenjava, na primer korenje, hruške in zelena, zobe naravno očistita in posvetlita.

Dreamstime
Meta osveži dah, krepi dlesni in ima antiseptične lastnosti.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Začimbe in zelišča

Žajbelj preprečuje slab zadah. Primerno pomaga proti vnetjem, krvavitvi in ​​otekanju dlesni. Cimet je pravi borec proti ustnim bakterijam, zlasti tistim, ki povzročajo slab zadah. Meta osveži dah, krepi dlesni in ima antiseptične lastnosti, še posebej je poznano njeno protivnetno delovanje. Peteršilj pa je zelo močan osvežilec daha, ki pomaga tudi pri vnetju dlesni.

Od jagod do sira

Jagode vsebujejo encime, ki belijo zobe, čistijo zobne obloge in vsebujejo vitamin C, ki je odličen za zaščito dlesni. Zelena ščiti zobe, zahteva intenzivnejše žvečenje, ki proizvaja veliko sline in nevtralizira kariogene bakterije. Česen ima močne antibakterijske in protivnetne lastnosti ter pomaga pri vnetih, rdečih in oteklih dlesnih. Vsekakor pa ne pomaga ravno pri zadahu, temveč ga še dodatno povzroča. Oreščki – poleg tega, da pomagajo pri beljenju, spodbujajo tvorbo sline, ki znižuje kislost ust, in tako delujejo proti zobnemu gnitju. Sir je bogat s kalcijem, hkrati pa krepi zaščitni učinek sline.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025