Indijski trpotec, kot pove ime, izvira iz Indije, pa tudi iz Irana. Uporabljajo se predvsem lupine njegovih semen, ki veljajo za eno najučinkovitejših sredstev za lajšanje prebavnih težav, čiščenje črevesja in hujšanje.
Čisti stene črevesja
V indijskem trpotcu je ogromno vlaknin, kar 70 odstotkov, ki so v nasprotju z vlakninami lanenega semena ali ovsa topne v vodi. Zato po zaužitju v črevesju nabreknejo in tvorijo sluz oziroma želatinasto snov, ki zaradi svojega volumna očisti stene črevesja ter tako blagodejno vpliva na prebavo in presnovo. Indijski trpotec tako ustvarja ugodno okolje za razmnoževanje dobrih bakterij; te skrbijo za prebavo ter preprečujejo razrast kandide in slabih bakterij, ki sicer poleg slabega počutja, napihnjenosti in krčev povzročajo tudi pridobivanje teže brez pravega vzroka. Uživanje semen prav tako zmanjša absorpcijo sladkorja v krvi, ki je eden glavnih vzrokov prenajedanja in debelosti.
Kako ga uživamo
Če želimo uživati samo indijski trpotec, je najbolje, da ga zmešamo z vodo ali katero drugo tekočino. Sicer ga uporabljamo kot dodatek oziroma nadomestek veziva, kot so jajca, gluten in podobno. Če boste uživali semena, je treba piti veliko tekočine. Če ste se odločili za prečiščevalno kuro, se priporoča hkratno pitje mineralne gline ali mineralne vode in probiotika. Če želite shujšati, strokovnjaki priporočajo, da indijski trpotec uživate pol ure pred obrokom, v kombinaciji z mineralno vodo. Semena se bodo v želodcu napihnila in vam tako dala občutek sitosti.