Je okusno in zdravo živilo, polno hranil, ki varujejo zdravje, vsebujejo vitamin E, magnezij, železo in vitamin B6. Mnoge raziskave potrjujejo, da osebe, ki redno uživajo arašidovo maslo in oreščke, zmanjšajo tveganje za nastanek srčnih obolenj in sladkorne bolezni tipa 2.
Arašidi vsebujejo vlaknine, ki so izjemno pomembne za nemoteno delovanje prebave in črevesja. Če želite zmanjšati tveganje za nastanek raka na debelem črevesju in žolčnih kamnov, vam svetujemo, da to živilo vključite v svoj jedilnik. Kalij in vitamin D, ki se skrivata v arašidovem maslu, pa pripomoreta k zdravju kosti in zob. Tako se uspešno izognete tveganju pred osteoporozo, s katero imate lahko težave v starosti.
Izboljšuje spomin
Arašidi so hrana za možgane. Mnoge študije so dokazale, da vitamin B3, ki ga najdemo v arašidih, odlično vpliva na zdravje, predvsem glede delovanja možganov in okrepljenega spomina. Arašidovo maslo pa tudi ščiti srce. Bogato je z nenasičenimi maščobami, ki vplivajo na zniževanje ravni holesterola. Ženske, ki pojedo najmanj pet jušnih žlic tega masla tedensko, imajo 44 odstotkov manj možnosti za nastanek srčnih obolenj.
Pomaga pri plodnosti
Če jemo arašidovo maslo pred nosečnostjo in v zgodnji nosečnosti, nam zagotavlja folno kislino, ki je nujna za pravilen razvoj nevralne cevi pri dojenčku.
Uravnava raven krvnega sladkorja
Mangan v arašidovem maslu pomaga pri absorpciji kalcija, maščob in ogljikovih hidratov ter pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi.
Zmanjša apetit in pomaga pri hujšanju
Kdor redno jé arašidovo maslo in arašide, se lahko pohvali z vitko linijo, čeprav maslo samo po sebi ni dietno živilo. Gre za kombinacijo beljakovin in vlaknin, ki zmanjšujejo občutek lakote. Rezultati raziskave, objavljene v zborniku British Journal of Nutrition, govorijo v korist arašidovega masla v povezavi s hujšanjem, saj osebe, ki so maslo zajtrkovale, niso čutile lakote tudi do 12 ur po zajtrku.