ZLATA PRAVILA

Kdaj hrana ni več varna za uživanje

T.D.
15. 11. 2020, 14.55
Deli članek:

Bakterij in drugih mikroorganizmov s prostim očesom ne opazimo, a so povsod okoli nas. Še posebno kritičen prostor je kuhinja.

Dreamstime
Večina zastrupitev s hrano se zgodi v domači kuhinji in večino z ustrezno higieno lahko preprečimo.

Do navzkrižne kontaminacije živil največkrat pride zaradi umazanih delovnih površin, predpasnikov oziroma kuhinjskih krp in predvsem desk za rezanje. Deske za rezanje so v stiku s skoraj vso hrano, ki jo pripravljate. Ne glede na material, iz katerega so, morajo biti ločene glede na namen uporabe. Potrebujete najmanj dve, eno za surovo meso in ribe ter eno za vse drugo. Priporočljivo je imeti tudi ločeno desko za pripravo sadja in zelenjave, rezanje kruha in za rezanje kuhane hrane. Lesene deske morajo biti dobro naoljene, da se v njih ne razmnožujejo bakterije. Ne glede na material in uporabo desko takoj po uporabi očistite, še posebno če ste rezali surovo meso. Kuhinjske krpe in predpasnike redno menjavajte (na dva do tri dni oziroma po vsaki uporabi svežega mesa), operite jih pri najmanj 60 stopinj Celzija.

Kuhanje

Hrana mora biti ustrezno pripravljena, da je varna za uživanje. Ne dovolj kuhana ali pečena hrana je lahko vir zastrupitve, saj se morebitni virusi, bakterije in paraziti niso uničili. Vso živalsko hrano bi morali pregreti pri 75 stopinj Celzija, sicer tvegamo zastrupitev. To še posebno velja za perutnino. Pri govedini smo lahko malce manj striktni, če zaupamo poreklu mesa. Dobro se je tudi držati pravila, da hrano pogrejemo samo enkrat in se prepričamo, da je pregreta skoz in skoz.

Odmrzovanje

Zamrznjene hrane ne puščajte na sobni temperaturi, da se odtali. Hrano odmrznite v hladilniku, hladni vodi ali mikrovalovni pečici. Zamrznjena hrana je lahko na sobni temperaturi največ dve uri. Čeprav bo v notranjosti še vedno zamrznjena, bo temperatura na površini že dovolj visoka za razmnoževanje mikroorganizmov. Ker se bakterije najbolje razmnožujejo pri temperaturah od pet do 60 stopinj Celzija, hrano odmrznite v hladilniku ali v hladni vodi, ki jo redno menjavate. Odmrznjeno hrano, predvsem meso, morate tudi čim prej uporabiti ali toplotno obdelati.

Toplo ali hladno

Na nekaterih vrstah hrane se bakterije hitreje razmnožujejo kot na drugih. Perutnina, jajca, ribe, narezane melone, tofu, fižol, riž in kalčki so še posebno kritični. Lahko jih hranite pri temperaturi pod pet stopinj Celzija ali nad 60 stopinj. Ne glede na vrsto pa kuhane hrane v hladilniku nikoli ne hranite dlje kot sedem dni. Preden jo zaužijete, jo temeljito pregrejte pri najmanj 75 stopinj Celzija. Če sumite, da je s hrano karkoli narobe, da ima sumljiv vonj, spremenjeno strukturo, konsistenco, barvo …, jo zavrzite. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov