Zanimivosti

Kje je največ vitamina D?

kl
19. 10. 2020, 14.25
Posodobljeno: 19. 10. 2020, 14.32
Deli članek:

Krajši dnevi, posebej pa več bivanja v zaprtih prostorih pomenijo tudi manj sončne svetlobe, ki je pomembna za proizvodnjo vitamina D v našem telesu, zato ga moramo dobiti iz drugih virov.

thinkstock
Vitamin D lahko najdemo v različnih živilih.

Ne le zaradi kratkih in hladnih dni, pač pa tudi zaradi pandemije, bomo v naslednjih tednih več časa preživeli v zaprtih prostorih. 

Ker bodo tudi dnevi - posebej v nižje ležečih območjih in kotlinah - pogosto megleni, bo to še dodatno zmanjšalo izpostavljenost sončnim žarkom, ki aktivirajo proizvodnjo vitamina D v naših telesih. Ta vitamin pomaga k boljšemu imunskemu sistemu in je potreben za zdrave kosti in pravilno delovanje živčevja in mišičevja. Je eden najpomembnejših vitaminov. 

Poleg sončne svetlobe pa lahko vitamin D v telo vnašamo tudi s hrano. Ta v maščobah topni vitamin najdemo v naslednjih živilih:

odkrito.si
POŠIRAN LOSOS S KUSKUSOM

1. Mastne ribe

Med te spadajo losos, skuše, polenovke in sardine in so eden najmočnejših virov vitamina D. Pripravite jih lahko na različne načine, surovim, dimljenim ali konserviranim pa lahko dodajate še rastlinska olja, jajca in zelenjavo. 

Profimedia
gobe

2. Gobe

Pripravimo jih lahko na številne načine, kot glavno jed ali prilogo. Pražene z jajcem, narezane na solatah, dušene na olivnem olju, .... 

Profimedia
jajca

3. Sir in jajca

Skupaj so krasna kombinacija za zadovoljevanje potreb telesa po vitaminu D, vendar je treba biti previden zaradi visoke vsebnosti holesterola.

4. Jetra

Čeprav jih mnogi ne marajo zaradi njihovega malce kovinskega okusa, pa so jetrca izredno bogat vir vitamina D. Pražena, v omaki ali pečena. Slednja so boljša, če jih pokapamo z olivnim oljem in dodamo malo česna in peteršilja (tržaško omako)

Profimedia
Žitarice

5. Žitarice

Poleg vlaknin, ki so bistvenega pomena za dobro prebavo, so žitarice zelo dober vir vitamina D. Poleg klasičnega zajtrka s kosmiči, pa lahko iz njih naredimo tudi polpete ali kašo, ki jo ponudimo kot samostojno jed, če ji dodamo svežo ali praženo zelenjavo.