Gobe še rastejo in še vedno lahko pripravimo juho iz svežih gob. V tem receptu smo za pripravo uporabili tako sveže kot posušene gobe. Slednje dajejo jedi intenzivnejši okus, lahko pa seveda uporabite samo sveže.
Sestavine:
25 g suhin jurčkov
500 g svežih gob - narezanih na lističe
2 čajni žlički olivnega olja
1 srednje veliko čebulo - narezano na tanke rezine
2 večja korenčka - narezana na kolobarje
2 stroka česna - drobno sesekljana
1 čajno žličko sesekljanega svežega ali posušenega rožmarina
1,2 l zelenjavne jušne osnove (ali juhe iz kocke)
5 jušnih žlic vina "marsala" ali suhega cherryja
2 jušni žlici paradižnikovega pireja
100 g ješprenja
sol, poper
sveže nariban parmezan (za serviranje)
Priprava:
Suhe jurčke namočite v četrt litra vroče (prevrete) vode in jih tam pustite okoli 25 minut.
V ponvi segrejte olje, dodajte čebulo, korenje, česen, peteršilj, sol in poper, ter pražite približno pet minut, da se sestavine zmehčajo.
Suhe jurčke vzemite iz vode, jih odcedite in vodo zadržite. Jurčke sesekljajte zelo na drobno. Skupaj z na lističe narezanimi svežimi gobami jih dajte v ponev in pražite še kakšnih pet minut, potem pa dodajte vse preostale sestavine - razen parmezana - in na koncu vodo, v kateri ste namakali jurčke.
Kuhajte približno pol ure oziroma tako dolgo, da se ješprenj zmehča. Po potrebi dolivajte vodo, če jed postane pregosta.
Servrajte v skodelicah in potresite z naribanim parmezanom.
Dober tek!