Zanimivosti

Pečena toskanska enolončnica

kl
24. 9. 2020, 13.00
Deli članek:

Prihajajo hladnejši dnevi, ko se bolj priležejo jedi "na žlico". Tokrat vam ponujamo recept za jed iz nam bližnje Italije.

splet
Pečena toskanska enolončnica

Ena izmed najbolj znanih toskanskih specialitet so sicer vampi - ta takšen ali drugačen način, vendar pa je kuhinje te prelepe italijanske pokrajine zelo bogata in raznolika. Ena izmed jedi, ki so značilne pa je tudi enolončnica, za katero recept vam ponujamo tokrat.

 Potebujemo

2 jedilni žlici olivnega olja

2 para svinjskih klobas - kranjske klobase ali pečenice, ki jih razrežemo na 2 ali tri kose

2 na liste narezani čebuli

1 rdečo papriko, narezano na kose - brez semen

1/4 čajne žličke zdrobljenega suhega čilija

4 ščepce svežega rožmarina ali 1 čajno žličko posušenega

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Ekipa

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

2 pločevinki (po 400 g) fižola v zrnju (po možnosti borlotti), odcejenega

2 žlici rjavega sladkorja

1 žlico rdečega vinskega ali jabolčnega kisa

morsko sol in sveže zdrobljen ali mlet poper

Pečico segrejemo na 200 stopinj.

V pekaču ali posodi, primerni za pečico segrejemo olje in na hitro opečemo kose klobas, tako da so na zunaj rjave, vendar še ne dokončno pečene. Dodamo čebulo in skupaj  kuhamo tako dolgo, da dobi rahlo rjavo barvo, potem pa dodamo ostale sestavine. Posolimo in popopramo, pokrijemo s pokrovko ali drugim primernim pokrovom - recimo alu folijo in porinemo v segreto pečico.

Pečemo okoli 30 minut, potem pokrov odstranimo in vsebino premešamo in vrnemo v pečico, kjer naj se peče brez pokrova še nadaljnjih 15 do 20 minut, tako da se jed zgosti.

Postrežemo s hrustljavim kruhom ali polento, lahko pa dodamo kot prilogo na pari skuhano in s stopljenim maslom prelito zelenjavo (recimo ozkostročni zeleni fižol ali cvetačo).

Seveda pa zraven paše tudi kozarček rdečega vina. Če je to toskansko ali vsaj italijansko, bo občutek pristnosti še večji, seveda pa bodo tudi kakšen domači merlot, cabernet ali rdeči pinot lepo dopolnjevali okus jedi.

Zanimivosti

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem