Ena izmed najbolj znanih toskanskih specialitet so sicer vampi - ta takšen ali drugačen način, vendar pa je kuhinje te prelepe italijanske pokrajine zelo bogata in raznolika. Ena izmed jedi, ki so značilne pa je tudi enolončnica, za katero recept vam ponujamo tokrat.
Potebujemo
2 jedilni žlici olivnega olja
2 para svinjskih klobas - kranjske klobase ali pečenice, ki jih razrežemo na 2 ali tri kose
2 na liste narezani čebuli
1 rdečo papriko, narezano na kose - brez semen
1/4 čajne žličke zdrobljenega suhega čilija
4 ščepce svežega rožmarina ali 1 čajno žličko posušenega
2 pločevinki (po 400 g) fižola v zrnju (po možnosti borlotti), odcejenega
2 žlici rjavega sladkorja
1 žlico rdečega vinskega ali jabolčnega kisa
morsko sol in sveže zdrobljen ali mlet poper
Pečico segrejemo na 200 stopinj.
V pekaču ali posodi, primerni za pečico segrejemo olje in na hitro opečemo kose klobas, tako da so na zunaj rjave, vendar še ne dokončno pečene. Dodamo čebulo in skupaj kuhamo tako dolgo, da dobi rahlo rjavo barvo, potem pa dodamo ostale sestavine. Posolimo in popopramo, pokrijemo s pokrovko ali drugim primernim pokrovom - recimo alu folijo in porinemo v segreto pečico.
Pečemo okoli 30 minut, potem pokrov odstranimo in vsebino premešamo in vrnemo v pečico, kjer naj se peče brez pokrova še nadaljnjih 15 do 20 minut, tako da se jed zgosti.
Postrežemo s hrustljavim kruhom ali polento, lahko pa dodamo kot prilogo na pari skuhano in s stopljenim maslom prelito zelenjavo (recimo ozkostročni zeleni fižol ali cvetačo).
Seveda pa zraven paše tudi kozarček rdečega vina. Če je to toskansko ali vsaj italijansko, bo občutek pristnosti še večji, seveda pa bodo tudi kakšen domači merlot, cabernet ali rdeči pinot lepo dopolnjevali okus jedi.