V tem času samosevni koprc že bogato cveti in dela tudi uporabno seme, čeprav v kuharskih receptih najpogosteje zasledimo uporabo puhastih aromatičnih sivo zelene liste.
In kako uporaben je koprc?
Kot začimbo uporabljamo liste, iz katerih lahko skuhamo koprovo juho, krompirjevo juho, omake, majoneze, prelive za solate. Liste nabiramo ob koncu sončnih dni. Vejice s cvetovi se uporabljajo za vlaganje kumaric, paradižnika in paprike. Sveži listi so primerni za mehke sire, jajčne jedi, morske sadeže, perutnino in zelenjavne jedi.
Semena kopra se uporabljajo kot začimba za vlaganje, za meso in za kruh.
Koper pomaga pri kolcanju, slabi prebavi in nespečnosti. Pri dojenčkih se uporablja za blaženje vetrov in črevesnih krčev.
Mi pa vam ponujamo recept za kislo juho z gobami
Sestavine za 4 osebe:
500 g krompirja
sol
kumina
100 g posušenih gob ali pa 200 g svežih gob
1 žlica moke
500 ml smetane
sok ½ limone
sladkor
nekaj vejic svežega koprca
4 trdo kuhana jajca
Priprava:
1 Krompir olupite in zrežite na majhne kocke. Stresite jih v lonec, prilijte 1 liter vroče vode, začinite s soljo in kumino in pustite vreti 10 minut. Gobe namočite v hladni vodi, jih odcedite in 10 minut kuhajte v majhni količini vode. Nato jih ožemite in stresite h krompirju.
2 Moko zmešajte s smetano in jo vmešajte v juho. Začinite jo s soljo, limonovim sokom, sladkorjem (če želite) in sesekljanim koprcem ter pustite, da juha na nizki temperaturi lahno vre 10 minut.
3 Na koncu juhi dodajte olupljena skuhana jajca in jih malce segrejte. Postrezite jo s svežim kruhom.
Še več zanimivih receptov za jedi, pri katerih lahko uporabite koprc, pa najdete v reviji ★★★ LIZA/MAJA★★★