Verjetno se vam to,da v carbonaro naj ne bi dali slanine, pancete ali šunke zdi čudno, saj vam jo ponavadi z eno od teh sestavin običajno postrežejo v restavracijah. Vendar Fabio Ciervo, chef v restavraciji Hotela Eden v Rimu, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico pravi, da je to glavna napaka, ki jo dela večina kuharjev.
Druga glavna napaka je, da v carbonaro dodajajo česen, čebulo, peteršilj in/ali smetano. Nič od tega v pravo carbonaro ne sodi.
Prava carbonara vsebuje samo:
- špagete
- rumenjake
- sir pecorino
- črn poper
- sol
in svinjska lička.
Prav svinjska lička so tista, ki poleg sira pecorina poskrbijo za avtentičen okus prave carbonare.
In kako jo pripravimo - recept je za 2 osebi:
Potrebujemo:
200 g špagetov
3 rumenjake
100 g naribanega sira pecorino
150 g svinjskih ličk (guanciale)
sol in poper
1. korak: testenine zakuhamo v vreli slani vodi. Skuhamo jih "al dente" - najbolje tako, da jih pustimo v vreli vodi dokler se ne zmehčajo toliko, da potonejo v vodi, potem pa posodo odstavimo z ognja in pokrijemo. Odvisno od debeline špagetov, jih pustimo stati od 5 do 10 minut. "Al dente" ali po naše "na zob" so kuhani, ko se še vedno zdijo majčkeno trdi, ko jih pregriznemo.
2. korak: medtem ko se testenine kuhajo na ponvi opečemo tanko narezana svinjska lička. Dodatna maščoba ni potrebna, saj so lička običajno dovolj mastna in spustijo dovolj lastne maščobe.
3. korak: medtem ko se pašta in lička pripravljajo, v skodelici zmešamo naribani pecorino in rumenjake ter dodamo malo popra.
4. korak: ko so lička opečena in hrustljava, dodamo malo (nekaj žlic) vode, v kateri so se kuhale testenine, in tako naredimo omako.
5. korak: nekaj vode dodamo tudi k rumenjakom in siru, da zmes naredimo malo bolj tekočo.
6. korak: ko je pašta (špageti) kuhana al dente, jo odcedimo in dodamo k ličkom v ponvi. Odstavimo s plošče.
7. korak: rumenjake s sirom vmešamo v špagete in lička. Toplota špagetov bo skuhala rumenjake in stopila sir.
8. korak: tik pred serviranjem potresite po jedi še malo samega naribanega sira in popra.
Dober tek! Ali kot bi rekli Italijani: "Buon appetito!"