Zanimivosti

Poznate mite in resnice o kokosovi maščobi?

Z.F.
23. 5. 2020, 12.23
Deli članek:

Zdrav življenjski slog nam narekuje številne odpovedi in zamenjave nam poznanih surovin s tujimi. Mednje zagotovo spada kokosova maščoba, ki ji številni pojejo slavo, pa je res tako zdrava in priporočljiva?

Profimedia
Kokosova maščoba je primerna za pripravo hrane na visoki temperaturi, sicer pa je boljša izbira olivno olje.

Na eni strani slišimo govorice, da je kokosova maščoba najboljši nadomestek ostalih maščob pri kuhi in peki ter da je z njo priporočljivo nadomestiti tudi oljčno olje. A spet na drugi strani beremo, da kokosova maščoba spada med nasičene maščobne kisline, ki vplivajo na raven slabega holesterola v krvi. Kaj torej drži in kaj ne?

Kaj je kokosova maščoba?

Rotarijska ura na Ajdovščini praznuje 20. obletnico. Foto Rotary klub Ljubljana

Zanimivosti

Leta 2005 je Rotary klub Ljubljana svojemu mestu podaril ikonično uro

Številni se zmedejo že z nazivanjem in ne vedo, kaj vse spada h kokosovi maščobi. V tem primeru govorimo o kokosovem maslu, masti ali kokosovem olju, ki ju na trgovinskih policah navadno najdemo v trdem agregatnem stanju. Ne glede na to, za katero surovino gre, drži, da vsebuje velik delež nasičenih maščobnih kislin, te pa predstavljajo kar 90 odstotkov vseh maščob, ki sestavljajo kokosovo maščobo in so tiste, ki večajo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja. A na drugi strani drži podatek, da ljudje, ki živijo na pacifiških otočjih, kjer je kokosova maščoba skoraj edina maščoba, ki jo poznajo, skoraj ne poznajo srčno-žilnih bolezni, čeprav je njihov dnevni vnos kalorij sestavljen kar iz 30 do 60 odstotkov kokosove maščobe.

Kokosova maščoba ali oljčno olje?

Po mnenju strokovnjakov je oljčno olje veliko bolj zdrava izbira kot kokosova maščoba, a povsem odvisno je, za kakšen namen jo uporabljamo. Oljčno olje pri segrevanju ni najbolj stabilno, sploh pri dolgotrajnejšem kuhanju in peki. Zato je v tem primeru bolje poseči po kokosovi maščobi, saj dobro prenaša tudi visoke temperature in v njej ne nastajajo škodljive snovi. Zato je primernejša za cvrtje, pečenje in druge postopke, pri katerih hrano segrevamo ali cvremo na visokih temperaturah.

Zanimivosti

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025

Črna kumina (3)
Črna kumina

Eno najbolj zdravih živil, ki odlično vpliva na imunski sistem