Vegetarijanska bolonjska omaka, veganske klobase in kava s sojinim mlekom - po sojinih izdelkih že nekaj časa ne posegajo le vegetarijanci in vegani. Ta stročnica ima veliko beljakovin in malo maščob. Pa vendar je slišati opozorila, češ da je sojino mleko »enako umetno kot kola«, veliko veganskih živil pa še bolj umetnih, močno predelanih živil slabe kvalitete.
Kaj je pravzaprav soja?
Soja je stročnica, ki je bogata z vitamini B, večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami, balastnimi snovmi, kalcijem, folno kislino in selenom. Vsebuje pomembne mineralne snovi, na primer magnezij in mangan, železo, cink, in pa tudi veliko biološko kakovostnih beljakovin. Torej ni dragoceno živilo le za vegetarijance in vegane. Teoretično. Če posežemo po čistem tofuju namesto po klobasicah iz tofuja. Toda na trg prihaja tudi veliko industrijsko predelanih različic mesnih nadomestkov. Vsebujejo veliko barvil in konzervansov, sladil, ojačevalcev okusa, veliko maščob in soli. In so vse prej kot zdravi.
Kje in kako se goji soja?
Soja večinoma prihaja iz Brazilije, Kanade, ZDA, pa tudi iz Francije. V Braziliji so denimo za gojenje izsekali dele deževnega gozda. Velik del svetovne pridelave soje se porabi za masovno rejo, nato za biogoriva in šele nato sledijo živila. Nekateri proizvajalci uporabljajo v Evropi pridelano sojo (denimo Alpro, Provamel) in se izogibajo gensko spremenjenim sestavinam.
Kaj delajo hormoni v soji?
Aktualne študije domnevajo, da naj bi sojini izdelki spodbujali rast rakavih celic, predvsem pri raku dojk. Krivijo snovi, ki so podobne estrogenu in imajo tako pozitiven kot tudi negativen učinek na ženske spolne hormone. Tako so pokazala testiranja na živalih. Tudi če učinek na ljudi še ni raziskan, se priporoča največ dve porciji soje na dan. Za porcijo na primer šteje 250 ml sojinega mleka ali 85 g tofuja ali kuhane soje.
Kakšne so alternative?
Veganska protiponudba so denimo izdelki iz seitana. Pšenica, iz katere je narejen, je gojena v našem okolju in ima zato dobro klimatsko bilanco. Hranilna vrednost je podobna soji - seitan ima sicer le 2 grama maščob in podobno veliko beljakovin. Da bo telo dobro predelalo beljakovine iz seitana, ga je treba začiniti s sojino omako. Ni pa primeren za ljudi s povečano občutljivostjo na gluten, ker je narejen iz čiste pšenične beljakovine. Tudi pri nakupu seitana bodite pozorni na navedbe na embalaži, saj ga pogosto obogatijo z barvili in aromami.
Dejstvo
Pri iskanju nadomestka za meso vedno posegajte po evropskih izdelkih, še najbolje po slovenskih. Izogibajte se industrijsko močno predelanim izdelkom. V zmernih količinah je soja neoporečna, zdrava in podnebno prijazna alternativa mesu.
Hitra dejstva
- Edamame so mlada sojina zrna, ki jih poberejo tik pred dozoritvijo.
- Dobro je izbirati rastline, ki rastejo v našem okolju.
- Seitan izdelujejo iz pšeničnih beljakovin - nima skoraj nič maščob, zato pa veliko beljakovin.
- Sojina zrna spadajo med stročnice. Vsebujejo veliko vitaminov in mineralnih snovi.
Kaj vse lahko izdelamo iz soje:
1 Tofu je nepredelan, nevtralnega okusa, aromo pa dobi z marinadami. Lahko ga pečemo, dušimo ali pečemo na žaru. Pri nas je osnova za mesne nadomestke.
2 Sojina omaka se izdeluje po zelo dolgotrajnem postopku. Preden pride v prodajo, se mora skladiščiti leto dni. Poleg soje vsebuje pšenico, kvasovke, vodo in sol.
3 Miso je pasta iz sojinih zrn, riža in različnih vrst žita. Glede na barvo in pripravo je pekoč do sladek in se med drugim uporablja za pripravo juhe miso.
4 Yuba so lističi iz kožice, ki se ustvari na segretem sojinem mleku. Imajo kremno oreškast okus, uporabljajo jih kot nadomestek mesa ali pa jih ovijejo okoli drugih jedi, pečejo itd.
5 Sojino mleko nastane z namakanjem suhih sojinih zrn, ki se na koncu iztisnejo z vodo. Za vegane je nadomestek kravjega mleka.
6 Tempeh je jed iz Indonezije, ki jo pripravljajo z dodajanjem kvasovk in fermentacijo. Ima oreškast okus in se peče v olju ali pa cvre.
7 Nattõ je tradicionalno japonsko živilo. Lepljiva zrna se uporabljajo za izdelavo sušija, najdemo jih v juhah miso, kot riž pa se jedo ob sipah ali tunini.