Zanimivosti

V boju s kilogrami in lakoto so jabolka naš najboljši zaveznik.

Tina Lucu
20. 11. 2019, 11.00
Deli članek:

Trenutno so jabolka odlična, sočna in trda. Zakaj ne bi izkoristili tega čudovitega sadja za izgubljanje kilogramov in za nabiranje vitaminov.

Revija Bodi zdrava
Jabolka

Ne kupujte si novih oblačil, ker vam bodo jabolka pomagala, da boste že čez nekaj tednov oblekli svoje dve številki manjše kavbojke izpred nekaj sezon.

Jabolka imajo zelo malo kalorij (52 kcal/100 g), a kup vitaminov, predvsem super vitamin C. Jabolka naj bi tudi odlično pomagala kuriti kalorije.

V jabolkih je bogat in nasiten pektin. Menda v želodcu dalj časa ohranja občutek sitosti (no, marsikdo bi lahko oporekal temu podatku).

Jabolka uravnavajo delovanje črevesa, zato slovijo kot »medicinsko sadje«. Zato tudi znan pregovor: Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran.

In kako deluje dieta z jabolki?

Revija Maja

Prvi in peti dan vam ne bo treba veliko misliti, kaj jesti in kuhati, saj sta popolnoma jabolčna: lahko pojeste dva kilograma jabolk, dodate jim lahko malo cimeta in za kosilo dve do tri žlice posnete skute ali grškega jogurta.

Preostale tri dni čez dan pojejte dve do štiri jabolka, zjutraj s kosmiči in jogurtom. Za kosilo si pripravite eno od spodnjih jedi, za večerjo pa pojejte kos kruha s svežim sirom in rezinami jabolk.

Jabolčno-čebulni karpačo

Za 4 osebe:

1/2 rdeče čebule

3 jabolka

50 g kalčkov

259 g svinjskih zrezkov

3 žlice olja

3 žlice balzamičnega kisa

2 žlici jabolčnega soka

1 žlica sladke gorčice

1 žlica javorovega sirupa

100 g naribanega parmezana

šopek bazilike

Priprava:

Narežite čebulo. Kalčke umijte pod tekočo vodo in osušite. Meso popecite na žlici olja.

Skupaj zmešajte kis, jabolčni sok, gorčico, sirup in preostanek olja. Čebulo, jabolka in kalčke lepo razporedite na krožnik in potresite s parmezanom.

Dodajte popečene zrezke, vse skupaj začinite s pomako. Na koncu za dekoracijo dodajte še svežo baziliko.

Čas priprave: 20 min, kalorije: 350

Jabolčno-korenčkova juha

Za 4 osebe:

za oreh velik kos ingverja

500 g korenja

700 ml zelenjavne juhe

200 g manj mastne sveže skute

1 jabolko

1 francoska štruca

Priprava:

Ingver olupite in razpolovite. Korenje olupite in narežite na koščke ter skupaj z ingverjem kuhajte 20 minut v zelenjavni juhi.

Nato ingver odstranite, korenje pretlačite, vmešajte še skuto, solite in poprajte. Juho obogatite s koščki jabolka.

Zraven vam bo odlično teknilo nekaj koščkov sveže francoske štruce.

Objavljeno v reviji Liza/Maja št. 42, 11.10.2019