Filtri za kavo so narejeni iz celuloze ali celuloznih vlaken. Sodobni proizvajalci jih pripravljajo iz hitro rastočega bambusa, kar zmanjšuje porabo papirja in pripomore k varovanju okolja. Tako stare navade dobivajo tudi nove oblike in izboljšave. A če so dobre, seveda počasneje tonejo v pozabo in priznati moramo, da je »filter kava« ena boljših. Tokrat nekaj več besed namenjamo prav kavnim filtrom. Veste, kako jih še lahko uporabite?
Proti neprijetnim vonjavam
Da bi se rešili neprijetnih vonjav, ki prihajajo iz hladilnika, čevljev ali športne torbe, potrebujete nekaj sode bikarbone ali kavne usedline in filter vrečko. Soda bikarbona in kavna usedlina odlično absorbirata neprijetne vonjave. Žličko ene ali druge vsujte v filter vrečko, jo nekajkrat prepognite, nato pa s spenjačem previdno in dobro spnite. Zavojčke položite tja, od koder prihajajo neprijetne vonjave, torej v čevlje, športno torbo, v hladilnik …
Papirnati osvežilniki perila
Preprost trik, s katerim boste perilu podaljšali svežino in čudovit vonj. Kavni filter najprej pomočite v kis, ga dobro odcedite, nato pa pokapljajte z nekaj kapljicami vašega najljubšega eteričnega olja. Papir skupaj s perilom vstavite v sušilni stroj in posušite. Če želite prijeten vonj v svoji omari, filtrirne vrečke napolnite z žlico riža in dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke (to bo odgnalo tudi molje) ter zavežite s pisanimi vrvicami. Vrečke nato obesite na nosila za obešalnike. Oblačila boste tako obranili pred napadom moljev, obenem pa bodo ohranila prijeten vonj še dolgo po tem, ko ste jih obesili v omare.