Takrat namreč pregovorno tekne res osvežujoča in lahka hrana, sestavljena pretežno iz sveže zelenjave in sadja, ki ju v teh mesecih zagotovo ne manjka.
Katere so torej najučinkovitejše poletne diete, s katerimi se boste znebili odvečnih maščobnih blazinic?
PRESNA DIETA
Dieta s surovimi živili temelji zgolj na termično in industrijsko nepredelani hrani. Živil, ki so na jedilniku, med pripravo toplotno ne obdelamo – torej jih ne segrejemo na temperaturo, višjo od približno 47 °C, saj se bodo le tako v hrani ohranili encimi, ki omogočajo lažjo absorpcijo in prebavljivost hrane. Dieta je sestavljena predvsem iz sadja in zelenjave, ki jo bodisi uživate v kosu bodisi jo režete, sekljate, meljete, pasirate. Žita in stročnice, če jih uživate, je treba predhodno namakati ali fermentirati. Dovoljeno je uživati tudi sezam, sončnična oziroma bučna semena ter lešnike, mandlje, orehe in indijske oreščke, pa tudi ribe (posušene ali suši) ali drugo meso v obliki karpača.
Vsak dan je treba pojesti najmanj pet obrokov – zajtrk, kosilo, večerjo in dve malici, dan pa obvezno začnete s kozarcem mlačne vode z dodatkom limonovega soka.
Primer jedilnika:
Zajtrk: kozarec vode z limono, smuti iz borovnic, pomaranče in jabolka
Malica: pest oreščkov po želji
Kosilo: solata z mariniranim surovim lososom in pisano zelenjavo (kumare, rukola, paradižnik). Posujemo s sezamom in začinimo z olivnim oljem in limonovim sokom
Malica: skodelica jagodičevja
Večerja: sezamovi krekerji s pretlačenim avokadom
Pazite!
Dieta je precej preprosta in zaradi malo kalorij daje hitre rezultate. Zaradi obilice sadja in zelenjave zagotavlja telesu obilo vitamina C, folne kisline, kalija, selena, prehranskih vlaknin in antioksidantov. Prav tako je tovrstna hrana odličen vir karotenoidov, ki so bistveni za zaščito kože pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov. Vendar dolgoročno za zdravje nikakor ni priporočljiva, med drugim tudi zaradi pomanjkanja železa in posledično slabokrvnosti, ki sledi uživanju surove hrane.
DIETA Z JAGODAMI
Navdušila bo ljubiteljice jagod, saj je pretežno sestavljena iz njihovega uživanja. 100 g jagod ima samo 30 kilokalorij, pri tej dieti pa jih uživate prav pri vsakem obroku. Lahko pa namesto 300 g jagod, koliko je priporočljiva količina ob vsakem obroku, pojeste pol banane. Seveda lahko jagode nadomestite tudi z drugim jagodičevjem, ki je v teh mesecih v izobilju – maline, borovnice, ribez …
Primer jedilnika:
Zajtrk: kava ali čaj z žličko sladkorja, 350 g jagod, nemastna skuta
Malica: manjši polnozrnati sendvič s piščančjimi prsmi ali sirom, skodelica jagod
Kosilo: bistra zelenjavna juha, zelena solata z olivnim oljem in limonovim sokom, 350 g jagod, kozarec belega vina
Malica: 350 g jagod z žličko sladkorja ali žličko jagodne marmelade
Večerja: tofu na žaru ali jogurt in 500 g jagod
Previdno!
Povečan vnos jagod spodbuja razstrupljanje telesa in izgubo od dveh do treh kg na teden, vlaknine bodo izboljšale prebavo, prav tako bo obilica antioksidantov vplivala na svežino vaše kože. A vendar je dieta preskromna z drugimi pomembnimi gradniki – maščobami, proteini, ogljikovimi hidrati – zato je primerna zgolj za nekaj dni in nikakor ne dlje.
ZELENA DIETA
Gre pravzaprav za t. i. mlečno-vegetarijansko dieto, pri kateri je dovoljeno uživati sadje in zelenjavo, žita in krompir ter v manjših količinah tudi mleko in sir z nižjo vsebnostjo maščob. Prepovedano je uživanje stročnic ter rdečega mesa, perutnine, rib in jajc.
Dan se začne s sveže stisnjenim sokom brez dodanega sladkorja, za zajtrk pa lahko uživate sadje celo ali kot sadno solato, ki se odlično prileže tudi kot malica. Dopoldne je dovoljeno uživati samo sadje, med posameznimi obroki pa je priporočljivo počakati vsaj pol ure.
Za kosilo izberite žito – riž, proso, ječmen, ajda, kvinojo –, ki je skupaj s krompirjem v času diete glavni vir energije, zato jih je treba uživati med vsemi glavnimi obroki. Krompir naj bo kuhan v kosih ali postrežen v enolončnici.
Za kosilo najprej spijte svež zelenjavni sok, na krožniku pa ne sme manjkati polnozrnati riž ali kuhan krompir. Prav tako je v neomejenih količinah dovoljeno uživati kuhano ali na vodi dušeno zelenjavo.
Tudi večerja se začne s kozarcem zelenjavnega soka, nato pa se svetuje sveža mešana zelenjavna solata. Izbor zelenjave – bodisi surove, kuhane ali dušene – ni strogo zapovedan in je odvisen od razpoložljivosti oziroma lastnih želja. Pri dušenju ne smete uporabljati nobenih maščob!
Mleko in mlečni izdelki – kislo mleko, jogurt, kefir – se smejo uživati samostojno in jih ne smete mešati z drugo hrano. Včasih lahko kosilo ali večerjo dopolnite s svežim sirom, ki ga je najbolj uživati v kombinaciji z zelenjavo.
Primer jedilnika:
Zajtrk: ovsena kaša s suhim sadjem, kava
Malica: grisini, fige
Kosilo: testenine s paradižnikovo omako s tuno, kozarec vina
Malica: sladoled
Večerja: piščančje prsi na žaru, riž z gobicami, motovilec v solati
DIETA S SOKOVI
Dieta s sokovi je v resnici ena od oblik (delnega) posta. Prvi pogoj za uspeh je predvsem, da ste, ko se lotite diete ali postenja, zdravi ter da imate radi različne naravne sokove in čaje. Ključno pri tej obliki diete je, da dnevno poskrbite za čiščenje črevesja in da je treba popiti veliko tekočine (od 2,5 do 3 litre vode, nesladkanih čajev in mineralne vode). Pri postenju s sveže stisnjenimi presnimi sadnimi in zelenjavnimi sokovi vsak dan popijemo približno 750 ml soka, in sicer sadnega 300 ml, zelenjavnega 300 ml in približno 150 ml soka zdravilnih rastlin, to količino pa razdelimo na 3-5 dnevnih odmerkov. Vsak odmerek soka za vsak obrok sveže iztisnemo s sokovnikom in ga takoj zaužijemo, saj zaradi svetlobe in oksidacije pomembne hranljive snovi hitro izginjajo.
Primer jedilnika:
Zajtrk: sok iz rdeče pese, limone in ananasa
Kosilo: sok iz kumar, korenja in zelene
Večerja: sok iz jagodičevja
Pomembno!
Bodite pozorni, da zaužijete različno sadje in zelenjavo, saj se boste s tem izognili enoličnosti in izkoristili različne prednosti posameznih vrst sadja in zelenjave. Ananas razbremeni trebušno slinavko in odvaja odvečno vodo; avokado pomaga pri hujšanju in povečuje miselno zbranost; banane pomagajo pri vneti želodčni sluznici in pomirjajo živce; grozdje čisti ledvice, odpravlja zaprtost in pomaga pri lenem črevesju; hruške obnavljajo kri in čistijo črevesje; jagode čistijo kri in kožo; kumare čistijo črevesje in delujejo odvajalno in razstrupljajo; marelice pomlajujejo in izboljšujejo razpoloženje. Med uživanjem sadnih in zelenjavnih sokov ter zelenjavnih juh pa nikar ne pozabite, da morate popiti veliko vode in nesladkanih zeliščnih čajev.