Odprto vino

Kdaj se vino pokvari? Rek o bolj starem, bolj dobrem drži le na pol

Z.F.
8. 9. 2019, 16.00
Deli članek:

Grozdje na brajdah in v vinogradih že počasi dobiva svojo pravo barvo in sladkobo. Kmalu se bodo začele trgatve in priprava te žlahtne kapljice. A še preden se povsem posvetimo tej temi, razkrijmo nekaj osnovnih resnic, ki jih je o vinu dobro poznati.

Dreamstime
Če mu želite podaljšati obstojnost, morate zrak izsesati ali steklenico vakuumirati.

Vino je človekov zvesti spremljevalec že dobrih sedem tisoč let. Velik pomen ima predvsem v zahodnih civilizacijah, kjer so ga uporabljali tako pri verskih dogodkih kot pri obredih. Kot zanimivost lahko povemo, da vino v srednjem veku kljub strašni revščini ni predstavljajo razkošja, temveč potrebo, saj je bila voda v mestih izjemno onesnažena. Z dodajanjem vina, ki deluje protibakterijsko, so jo naredili ne le okusnejšo, temveč tudi užitno in predvsem pitno. Vse do danes pa je vino uspelo ohraniti svojo častitljivo titulo. In nekatera slovenska vina se uvrščajo tudi ob bok najprestižnejšim svetovnim vinom.

Koliko časa je vino užitno?

Rek, da starejše ko je vino, boljše je, je zgolj polresnica. V bistvu je tako, da vsa vina niso primerna za staranje. Kot arhivska vina se shranjujejo zlasti rdeča vina, pri katerih se trpki in včasih agresivni tanini sčasoma omehčajo ter postanejo zaokroženi in mehki, z zorenjem pa se dokončno razvije tudi aroma vina, pravijo someljeji. Pojdimo k odprti steklenici vina, ki je s prijatelji niste popili do konca. Ali bo čez en teden še užitna? Odprto vino, ki je že enkrat odprto, se izjemno hitro pokvari. Takšno vino je dobro porabiti v roku največ štirih dni, a ponovno se časovno obdobje užitnosti vina razlikuje glede na vrsto, starost in ostale karakteristike vina. Starejše in bolj kakovostne vrste vina se kvarijo hitreje kot ostale.

Starejše sorte vina so bolj občutljive in manj obstojne, ko so enkrat odprte. Mlada vina so načeloma manj občutljiva kot starana in arhivska vina. 

Shranjevanje odprtih vin

Steklenice takoj po odprtju ne zapremo nazaj, temveč jo pustimo odrto ves čas trajanja obiska ali obreda. Nato vino začepimo, tako bo sčasoma ponovno prevzelo aromo in okus, poskrbimo pa tudi za ustrezno temperaturo. Dobro začepljeno in primerno ohlajeno vino hranimo do štiri dni, seveda pa bodo nekatere sorte zdržale bistveno dlje. Če želimo vinu podaljšati obstojnost, mu moramo zrak izsesati oziroma steklenico s primernim nastavkom vakuumirati.

Dreamstime
Vina, potem ko ga odprete, ne začepite do konca obiska oziroma postrežbe. Le tako bo namreč razvilo popolno aromo.

Estrada

kataya
Ponosna na svojega moškega

Kataya razočarano ugotavlja, da še vedno živimo v moškem svetu

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

Zanimivosti

460956610_940626324765117_1428177546756988567_n
Državno tekmovanje

Najtežja buča je imela 615 kilogramov, izmerili tudi najdaljšo doslej

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno