V nadaljevanju nekaj receptov, ki vas bodo prepričali, da sladoleda nikoli več ne boste kupili. Za začetek pa le nekaj namigov. Za mlečne sladolede uporabite čvrsto stepeno smetano in nekaj sladkorja. Za penasto in kremasto maso dodajte rumenjake. Pri sadnih naj bo osnova banana.
ČOKOLADNI SLADOLED BREZ SLADKORJA
Sestavine: 2,5 dl smetane, 2,5 dl mleka, 0,5 skodelice grenkega kakava, 2 rumenjaka, 1 vaniljev strok
Priprava: V kozico zlijemo mleko, mu dodamo vaniljev strok in počasi kuhamo 20 minut. Medtem penasto umešamo rumenjake. Ko mleko zavre, odstranimo vaniljev strok, vrnemo pa semena. Premešamo, ohladimo in dodamo rumenjake. Dodamo kakav in ponovno kuhamo do vretja, da se zgosti. Ohladimo in dodamo smetano. Prelijemo v strojček in sledimo navodilom uporabe.
DOMAČI SLADOLED S SADJEM
Sestavine: 500 ml jogurta, 500 ml sladke smetane, 350 g sladkorja, 300 g sadja (jagodičevje, maline, breskve, jagode)
Priprava: Izbrano sadje po potrebi očistite, stresite v kozico, dodajte 200 gramov sladkorja in kuhajte, dokler se sladkor ne stopi. Nato omako poljubno pretlačite. V drugi kozici čvrsto stepite smetano s preostalim sladkorjem, dodajte jogurt in tri četrt sadne omake. Čez noč postavite v hladilnik. Potem maso še enkrat zmešajte, da odstranite ledene kristale, in postrežen sladoled prelijte s preostalo omako.
ČOKOLADNI SLADOLED Z BANANINO OSNOVO
Sestavine: 4 banane, 3 žlice grenkega kakava, 1 dl sladke smetane
Priprava: Ta sladoled je zdrav, lahek in hitro pripravljen. Zahteval bo le nekaj organiziranosti. Banane narežite na kolobarje in jih čez noč v plastični posodici shranite v zamrzovalniku. Potem jih vsujte v mešalnik, dodajte sladko smetano in kakav ter mešajte, dokler ne nastane kremasta zmes. Če je pregosta, dodajte nekaj kapljic mleka.
ČOKOLADNI SLADOLED Z ARAŠIDI
Sestavine: 250 g zamrznjenih banan, 50 g kakava v prahu, 500 ml sladke smetane, 50 g nesoljenih arašidov, 100 g arašidovega masla, 1 ščepec soli
Priprava: V mešalnik vsujemo zamrznjene banane, dodamo sladko smetano in zmešamo, da nastane enotna zmes. Postopoma dodajamo kakav in arašide. Na koncu dodamo sol. Maso prelijemo v posodico in z žlico poljubno počasi dodajamo arašidovo maslo. Zamrznemo.
BEZGOV SLADOLED
Sestavine: 1,5 dl bezgovega sirupa, 400 g mastnega jogurta, 1 žlička vaniljevega ekstrakta, 200 ml sladke smetane, lističi mete po okusu
Priprava: V večjo posodo vsujemo jogurt in dolijemo bezgov sirup. Dobro zmešamo. V drugi posodi čvrsto stepemo sladko smetano skupaj z vaniljevim ekstraktom. Smetano nato počasi vmešamo v jogurtovo zmes. Razporedimo po posodici in zamrznemo. Po želji lahko v maso z jogurtov dodamo tudi metine lističe ali pa z njimi le okrasimo sladoled, ko ga postrežemo.
VANILJEV SLADOLED S SIVKO
Sestavine: 150 ml mleka, 50 g sladkorja, 1 žlička sivkinih cvetov, 2 rumenjaka, 250 ml sladke smetane, 1 strok vanilje
Priprava: Mleko zlijemo v kozico, dodamo sivkine cvetove, polovico sladkorja in semena vanilje. Počasi segrevamo do vretja. Nato ugasnemo, premešamo in pustimo, da se ohladi. V drugi posodi penasto umešamo rumenjake s preostalim sladkorjem. Mleko ponovno segrejemo in počasi dodajamo rumenjake. Ves čas mešamo. Ko se začne zgoščevati, odstavimo in ohladimo. Stepemo smetano in jo vmešamo v maso, ki jo za tri ure shranimo v hladilnik.
STRAČATELA Z MASKARPONEJEM
Sestavine: 500 ml sladke smetane, 200 ml maskarponeja, 250 g jedilne čokolade, 5 g masla, 1 vaniljev sladkor, 2 žlici sladkorja
Priprava: Sladko smetano zlijemo v kozico, dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter čvrsto stepemo. Nato primešamo še maskarpone in mešamo, dokler ne nastane enotna zmes. Maslo dodamo v kozico, vanj natremo čokolado in segrevamo na pari, da se čokolada stopi. V izbrano posodico nato zlijemo nekaj maskarponejeve kreme, prelijemo z nekaj čokolade in ponavljamo v tem vrstnem redu, dokler ne porabimo kreme in čokolade. Nato zamrznemo vsaj za štiri ure.
MALININ LCHF-SLADOLED
Sestavine: 150 g polnomastnega grškega jogurta, 50 g malin, 2 žlici mleka, ½ žličke moke konjak, eritritol po okusu
Priprava: Če imamo sveže maline, jih očistimo in operemo. Lahko uporabimo tudi zamrznjene. Stresemo jih v kozico, prelijemo z grškim jogurtom, dodamo mleko, moko in eritritol ter zmešamo z mešalnikom v gladko kremo. Prelijemo v izbrano posodo in zamrznemo.