Za pekač premera 26 cm
Češnjeva torta
Priprava: 90 minut
Sestavine:
Za testo: 150 g masla, 150 g sladkorja, ščepec soli, nastrgana lupina ½ limone, 3 jajca, 250 g moke, 1 zavojček pecilnega praška, 65 ml mleka.
Za nadev: 500 g sira maskarpone, 4 cl višnjevega likerja, 4 žlice sladkorja, 500 g izkoščičenih češenj, 150 g češnjeve marmelade.
Za okras: 150 g bele čokolade, 200 g sladke smetane, 2 žlici sladkorja, rdeča barva za živila, nekaj češenj ali višenj, rdeč ribez, borovnice.
Priprava: Za testo kremasto stepemo maslo, dodamo sladkor ter med stepanjem dodamo sol, limonino lupino in jajca. Moki dodamo pecilni prašek, presejemo in skupaj z mlekom dodamo testu. Prelijemo ga v okrogel pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 45 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Pečen biskvit vzamemo iz pečice, malce počakamo, da se ohladi, in ga potem prečno dvakrat prerežemo, da dobimo tri oblate za torto. Za nadev zmešamo maskarpone z 2 cl višnjevega likerja in sladkorjem, ročno dodamo še češnje. Marmelado segrejemo, ji dodamo preostali liker in s tem namažemo spodnji oblat. Nanj naložimo tretjino nadeva, pokrijemo z drugim biskvitom, naložimo nadev, pokrijemo še z vrhnjim biskvitom. Belo čokolado stopimo nad parno kopeljo in prelijemo prek vrhnjega oblata. Torto postavimo na hladno. Sladko smetano stepemo s sladkorjem. Večji del namažemo na zgornji oblat, manjšemu delu pa dodamo nekaj rdeče barve in nabrizgamo nekaj kupčkov. Okrasimo s sadjem.
Ideja
Češnje v receptu lahko zamenjamo z višnjami.