Ravioli z orehovim nadevom
Za 4 osebe
Priprava: 80 minut
Sestavine:
Za testo: 200 g pšeničnega zdroba, 200 g bele moke, 4 jajca, 2 žlici olivnega olja, ½ žličke soli.
Za nadev: 2 žlici olivnega olja, 1–2 stroka česna, 400 g špinače (lahko zamrznjene) , 50 g posušenih paradižnikov, 100 g orehovih jedrc, 300 g rikote, 150 g naribanega parmezana, 2 rumenjaka, sol, poper, muškatni orešček, 2 beljaka za premaz.
Za omako: 200 g masla, 1 šopek žajblja, 200 g orehovih jedrc, 100 g naribanega parmezana.
Priprava: Vse sestavine za testo zgnetemo v hlebček. Gnetemo toliko časa, da se sestavine nič več ne prijemljejo prstov. Po potrebi dodamo še malce moke, če se nam zdi presuho, pa do dve žlici olivnega olja. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure odložimo. Potem hlebček še enkrat pregnetemo, testo razdelimo na štiri dele in vsakega na tanko razvaljamo. Na pomokani kuhinjski krpi pustimo sušiti eno uro. Medtem špinačo blanširamo, odcedimo odvečno vodo in jo narežemo. Česen olupimo, sesekljamo in skupaj z narezanimi orehi popražimo na olju. Narežemo tudi paradižnik in ga s špinačo dodamo orehovo-česnovi mešanici. Dušimo pet minut. Zmešamo rikoto, rumenjaka, parmezan in špinačno zmes, solimo, popramo, potresemo z naribanim muškatnim oreščkom. Na dva testena lista odmerimo z žličko nadev v kupčkih, med njimi naj bo pet centimetrov razmika. Beljaka stepemo in ju s čopičem namažemo na testo, med kupčki nadeva. Pokrijemo s testenim listom, pritisnemo okrog nadeva in narežemo kvadratke. Raviole kuhamo v slani vodi 3–5 minut. Nazadnje zrežemo orehe za omako in jih popražimo v ponvi brez maščobe. Stresemo iz ponve, v njej pa segrejemo maslo in liste žajblja hrustljavo popečemo. Solimo. Raviole postrežemo z žajbljevim maslom, praženimi orehi in parmezanom.