Zanimivosti

Ravioli z orehovim nadevom za božansko kosilo

Marjana Ogorevc Žgalin
6. 6. 2019, 11.01
Deli članek:

Testenin je toliko vrst in oblik, da med njimi zagotovo vsak najde svoje najljubše. Pripravljene z okusno omako so vedno odlična rešitev, ko bi radi v čim krajšem času na mizo postavili okusno kosilo. Lahko jih zgolj skuhamo in zabelimo ali pa nadgradimo z gratiniranjem v pečici. Še korak naprej bomo stopili, če jih pripravimo sami. Za vse to pa potrebujemo dober recept, ki nas bo vodil od začetne priprave jedi do zadovoljnega konca ob praznem krožniku.

Revija Zarja
Ravioli z orehovim nadevom

Ravioli z orehovim nadevom

Za 4 osebe

Priprava: 80 minut

Sestavine:

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Njena.si

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Za testo: 200 g pšeničnega zdroba, 200 g bele moke, 4 jajca, 2 žlici olivnega olja, ½ žličke soli.

Za nadev: 2 žlici olivnega olja, 1–2 stroka česna, 400 g špinače (lahko zamrznjene) , 50 g posušenih paradižnikov, 100 g orehovih jedrc, 300 g rikote, 150 g naribanega parmezana, 2 rumenjaka, sol, poper, muškatni orešček, 2 beljaka za premaz.

Za omako: 200 g masla, 1 šopek žajblja, 200 g orehovih jedrc, 100 g naribanega parmezana.

Priprava: Vse sestavine za testo zgnetemo v hlebček. Gnetemo toliko časa, da se sestavine nič več ne prijemljejo prstov. Po potrebi dodamo še malce moke, če se nam zdi presuho, pa do dve žlici olivnega olja. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno folijo in za pol ure odložimo. Potem hlebček še enkrat pregnetemo, testo razdelimo na štiri dele in vsakega na tanko razvaljamo. Na pomokani kuhinjski krpi pustimo sušiti eno uro. Medtem špinačo blanširamo, odcedimo odvečno vodo in jo narežemo. Česen olupimo, sesekljamo in skupaj z narezanimi orehi popražimo na olju. Narežemo tudi paradižnik in ga s špinačo dodamo orehovo-česnovi mešanici. Dušimo pet minut. Zmešamo rikoto, rumenjaka, parmezan in špinačno zmes, solimo, popramo, potresemo z naribanim muškatnim oreščkom. Na dva testena lista odmerimo z žličko nadev v kupčkih, med njimi naj bo pet centimetrov razmika. Beljaka stepemo in ju s čopičem namažemo na testo, med kupčki nadeva. Pokrijemo s testenim listom, pritisnemo okrog nadeva in narežemo kvadratke. Raviole kuhamo v slani vodi 3–5 minut. Nazadnje zrežemo orehe za omako in jih popražimo v ponvi brez maščobe. Stresemo iz ponve, v njej pa segrejemo maslo in liste žajblja hrustljavo popečemo. Solimo. Raviole postrežemo  z žajbljevim maslom, praženimi orehi in parmezanom.

Objavljeno v reviji Zarja št. 22, 28. 5. 2019.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025