Jogurtova torta z marelicami
Sestavine za 12 do 16 kosov:
Za testo:
125 g masla,
125 g sladkorja,
1 vrečka vaniljevega sladkorja,
4 jajca,
200 g moke,
2 žlički pecilnega praška,
maščoba za model
in 100 g sladkorja v prahu.
Za nadev:
9 listov brezbarvne želatine,
1 nepovoskana limona,
450 g lahkega jogurta,
75 g sladkorja,
200 g smetane za stepanje,
1 pločevinka mareličnih polovic (odcejenih približno 425 g) in
1 žlica sladkorja v prahu.
Maslo ali margarino, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepemo. Jajca ubijemo in pri dveh rumenjaka ločimo od beljakov. Rumenjaka in dve celi jajci dodamo masleni peni. Moko zmešamo s pecilnim praškom in primešamo. Tortni model, premera 26 cm, namastimo in vanj zdevamo testo. Model postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 200 ºC, in testo pečemo 40 minut. Beljaka in sladkor v prahu stepemo v čvrst sneg. Ko se je testo peklo 20 minut, nanj namažemo beljakov sneg in testo spečemo do konca. Pečeno sprostimo iz modla in ohladimo. Hladno počez razrežemo na polovici. Želatino namočimo. Limono operemo in obrišemo ter drobno obribamo lupino. Sok iztisnemo. Oboje gladko umešamo z jogurtom in sladkorjem. Želatino ožmemo, razpustimo in primešamo jogurtovi kremi. Smetano stepemo in primešamo jogurtovi kremi, ko se začne strjevati. Marelice temeljito odcedimo. Tortni model spet spnemo okoli spodnje polovice testa. Testo obložimo z marelicami in nanj razdelimo kremo. Za 1 uro postavimo na hladno. Torto z nadevom sprostimo iz modla, preložimo na pladenj in pokrijemo z zgornjo polovico testa. Torto lahko poprašimo z žlico sladkorja v prahu ali jo posujemo s koščki bele čokolade.