Sestavine za 4 do 6 oseb:
200 g velikega belega fižola,
1,2 l čiste goveje juhe,
400 g majhnih krompirjev,
1 šopek timijana,
2 stroka česna, kajenski poper,
1 šopek peteršilja,
150 g zelenih in črnih oliv,
1 kranjska klobasa (po želji) in
4 do 6 žlic hladno stisnjenega olivnega olja.
Če svežega timijana ne dobimo, uporabimo slabi 2 žlički med prsti zdrobljenega suhega timijana.
Priprava:
Zvečer fižol operemo, odcedimo in namočimo v liter sveže vode. Naslednji dan ga pristavimo v vodi, v kateri se je namakal, in v pokritem loncu na šibki vročini kuhamo 30 minut. Prilijemo juho in znova zavremo. V odkritem loncu fižol počasi skuhamo do mehkega. To lahko traja tudi 2 uri. Biti mora mehak, razpadati pa ne sme. Med kuhanjem večkrat poberemo peno. Ko je fižol kuhan, prilijemo 250 ml vode.
Medtem olupimo in operemo krompir. Listke timijana potrgamo s stebelc, česen pa olupimo in drobno sesekljamo. 45 minut pred koncem kuhanja dodamo fižolu krompir, timijan in česen. Začinimo s kajenskim poprom. Peteršiljeve listke potrgamo s stebelc in grobo sesekljamo. Olive za 10 minut položimo v mrzlo vodo in nato odcedimo. Da bo jed izdatnejša, ji lahko dodamo klobaso, ki jo operemo, obrišemo in narežemo na tanke kolobarje. Peteršilj, olive in klobaso stresemo v enolončnico in kuhljamo še 10 minut. Tik pred serviranjem primešamo olje. Potem jed ne sme več vreti.