Goveji zrezki z zelenjavo
Sestavine za 4 do 6 oseb:
6 govejih zrezkov po približno 100 g,
2 srednje velika korenčka,
3 majhne čebule,
200 g mesnate slanine v kosu,
3 stroki česna,
2 vrečki suhih gob ali zamrznjenih,
brizg kisa,
1 žlička ostre rdeče paprike,
sol, poper, origano,
3 žlice olja in
čista goveja juha za zalivanje.
Priprava:
Korenčka ostrgamo in operemo, čebulo olupimo. Korenčka, čebulo in slanino narežemo na centimeter velike kocke. Česen olupimo in narežemo na tanke rezinice. Zrezke oplaknemo, popivnamo in ob robovih malo zarežemo, da se ne bodo zvijali. Suhe gobe namočimo v mlačni vodi, zamrznjene pa blanširamo. V kozici razpustimo slanino, dodamo čebulo in opražimo, da postekleni. Dodamo velik brizg kisa, postrgamo po dnu, dodamo korenček in ožete gobe, začinimo s papriko, soljo, poprom in origanom ter vse skupaj še malo popražimo. Vzamemo iz kozice. Zrezke posolimo in popopramo. V ponvi z višjim robom segrejemo olje, vanjo položimo zrezke in jih na močni vročini po obeh straneh rjavo popečemo. Dodamo zelenjavo, vročino zelo znižamo in jed počasi zdušimo do mehkega. Po potrebi zalivamo z govejo juho. Poleg ponudimo kuhane široke rezance.