Narežemo ga na majhne koščke, pokapljamo z razpuščenim maslom ali oljčnim oljem in ga popečemo. Popečene kockice pa uporabimo kot jušni vložek ali kot dodatek spomladanski solati. Kruh lahko narezan na rezine namočimo v mleku in jajcih, ki jih ocvremo ter ponudimo k solati ali pa posujemo s sladkorjem in jih postrežemo kot sladico. Star kruh lahko uporabimo tudi v različnih nadevih, za mesne polpete ali sesekljano pečenko. Zagotovo pa vas bo navdušil tudi kruhov narastek s sirom, ki ga lahko pripravimo za kosilo ali večerjo, porabili pa bomo tudi sir, če nam ostaja.
KRUHOV NARASTEK S SIROM
Sestavine za 4 osebe:
8 tankih rezin kruha (skupaj približno 200 g),
125 ml suhega belega vina,
8 približno ½ cm debelih rezin grojerja,
40 g zmehčanega masla,
3 majhna jajca,
200 ml mleka,
200 g smetane za stepanje,
1 žlička soli,
poper in
muškatni orešček.
Namesto grojerja lahko uporabimo ostanke različnih vrst sira, topljeni sir ali gavdo.
Rezine kruha pokapamo z vinom. Siru po potrebi odrežemo skorjo. Plitvo nepregorno posodo namažemo s polovico masla in vanjo menjaje zložimo rezine kruha in sira tako, da se deloma prekrivajo. Jajca razžvrkljamo z mlekom in smetano. Preliv krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Polovico preliva zlijemo na kruh in sir. Posodo potisnemo na spodnjo poličko pečice, ki smo jo segreli na 200 ºC, in narastek pečemo 15 minut. Potem ga prelijemo z drugo polovico preliva in potresemo s kosmi preostalega masla. Prepekamo še 15 minut, nato takoj ponudimo.
Poleg se najbolj poda mešana listnata solata.