Zanimivosti

Korenčkova torta za male in velike sladkosnede

A. K., Maja
3. 5. 2019, 16.01
Deli članek:

Posladkajte se s korenčkovo torto, ki bo zelo všeč otrokom in odraslim.

Dreamstime
Korenčkova torta

Korenčkova torta z mandlji 

90 minut 

Sestavine za testo 10 kosov: 

400 g korenja
120 g sladkorja
1 neškropljena pomaranča
40 g moke
180 g zmletih mandljev
3 jajca
1 ravna čajna žlička pecilnega praška
sol
maslo in moka za model

Sestavine za kremo in okras:

50 g sladkorja v prahu
125 g kremne skute
4 dl sladke smetane
1 vrečka instantne želatine fix
150 g zamrznjenega mini korenčka
100 g sladkorja

Priprava:
Tortni model namažemo z maslom in potresemo z moko. Korenje očistimo, ostrgamo in na drobno naribamo. Pomarančno lupino naribamo, nato iztisnemo sok.

Korenčke skuhamo v vodi, nato vodo odlijemo, dodamo 100 g sladkorja in pomarančni sok ter na blagem ognju kuhamo, da korenček postane steklast in sladek.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Rumenjake stepamo s sladkorjem in ščepcem soli, da zmes postane penasta in svetla. Nato dodamo pomarančno lupinico, zmlete mandlje, naribano korenje in moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, ter dobro zmešamo. Posebej stepemo beljake in ščepec soli v čvrst sneg ter ga z lopatico vmešamo v testo. Testo stresemo v model in pečemo približno 50 minut. Ali je torta pečena, preverimo z zobotrebcem.
Smetano stepemo. Skuto in sladkor v prahu zmešamo, dodamo stepeno smetano, nato vmešamo še instantno želatino. Kremo damo v hladilnik, da se strdi. Ohlajeno torto prerežemo, namažemo s kremo in sestavimo. Nazadnje vso torto premažemo s kremo in jo okrasimo s kandiranimi korenčki.

Objavljeno v reviji Maja št. 9, 26. 4. 2019.