Korenčkova torta z mandlji
90 minut
Sestavine za testo 10 kosov:
400 g korenja
120 g sladkorja
1 neškropljena pomaranča
40 g moke
180 g zmletih mandljev
3 jajca
1 ravna čajna žlička pecilnega praška
sol
maslo in moka za model
Sestavine za kremo in okras:
50 g sladkorja v prahu
125 g kremne skute
4 dl sladke smetane
1 vrečka instantne želatine fix
150 g zamrznjenega mini korenčka
100 g sladkorja
Priprava:
Tortni model namažemo z maslom in potresemo z moko. Korenje očistimo, ostrgamo in na drobno naribamo. Pomarančno lupino naribamo, nato iztisnemo sok.
Korenčke skuhamo v vodi, nato vodo odlijemo, dodamo 100 g sladkorja in pomarančni sok ter na blagem ognju kuhamo, da korenček postane steklast in sladek.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Rumenjake stepamo s sladkorjem in ščepcem soli, da zmes postane penasta in svetla. Nato dodamo pomarančno lupinico, zmlete mandlje, naribano korenje in moko, ki smo jo pomešali s pecilnim praškom, ter dobro zmešamo. Posebej stepemo beljake in ščepec soli v čvrst sneg ter ga z lopatico vmešamo v testo. Testo stresemo v model in pečemo približno 50 minut. Ali je torta pečena, preverimo z zobotrebcem.
Smetano stepemo. Skuto in sladkor v prahu zmešamo, dodamo stepeno smetano, nato vmešamo še instantno želatino. Kremo damo v hladilnik, da se strdi. Ohlajeno torto prerežemo, namažemo s kremo in sestavimo. Nazadnje vso torto premažemo s kremo in jo okrasimo s kandiranimi korenčki.