Italijani so veliki gurmani in po vsem svetu znani po svojih jedeh. Kulinarična ponudba v Furlaniji - Julijski krajini pa seveda predstavlja italijansko kulinariko v najboljši luči. No, malo je kulinarika tudi slovenska – na Višarjah smo namreč obiskali zamejskega Slovenca Jureta Prešerna, ki goste pozdravlja v narodni noši, sicer pa se mu po žilah gotovo pretaka tudi nekaj umetniške krvi, saj rad vzame v roko harmoniko, tako da nastane po izjemnem obroku še prava zabava. Njegova gostilna se imenuje Al convento – Pri samostanu, ponuja pa lokalne specialitete. Že polenta z dimljeno rikoto in sirom je kljub vsakdanjim sestavinam izjemna specialiteta. Jure je znan tudi po testeninah, ki so tako in tako značilnost te destinacije. Raviole boste tako lahko pokušali v slani, pa tudi sladki izvedbi. Pri sladici pa nikar ne izpustite svežega jabolčnega zavitka.
Zavitek je navdušil tudi v koči Tamai na smučišču Zoncolan. Izjemne testenine, divjačina, siri, polenta v različnih kombinacijah in podobne dobrote so na voljo po razmeroma ugodnih cenah – sploh v primerjavi z na primer Avstrijo. Sicer pa je ta kraj znan tudi ljubiteljem kolesarjenja, saj se tu konča ena od etap Gira d'Italie.
Pet minut vožnje od smučišča Zoncolan je novo naselje z lesenimi hiškami Dolomiti Village, kjer ni samo izjemno udobna nastanitev, saj imate na primer v vsaki hiški masažni bazen, zraven je savna, pač pa je od te sezone dalje odprta tudi restavracija.
Zanimivo je, da je kuhar prišel iz Gruzije, vendar se je očitno takoj navdušil nad lokalnimi sestavinami. Tako izvrstno pripravlja svoje raviole, pri divjačini ponudi pečeni radič, ena od preprostih, a resnično okusnih specialitet pa je tudi frika – omleta s sirom.
Do Zoncolana pa se izplača zapeljati že zaradi obiska restavracije Da Alvise. Podatek, da so prav to gostilno izbrali za predstavitev specialitet te pokrajine na Expu pred štirimi leti, dokazuje, da gre za eno najboljših, če ne kar najboljšo v regiji. Gostilno so odprli leta 1994 kot preprosto prenočišče, ki se je pozneje začelo oblikovati v restavracijo, ki zdaj ponuja vse več prenočišč. Elena di Ronco in Enzo Della Pietra, ki sta odprla gostišče, sta vmes glavno besedo v kuhinji prepustila sinovoma, ki nadaljujeta družinsko tradicijo. V Da Alvise pripravljajo preproste jedi iz najboljših lokalnih sestavin. Poleg frike in raviolov vam priporočamo še meso na žaru, enolončnice in Elenine izjemne sladice.
Tudi če boste izbirali po svoje, ste lahko brez skrbi. Zagotovo boste jedli dobro, cene pa so povsem dostopne. Za friko, ki je resnično zelo nasitna, boste plačali okoli osem evrov, polenta z golažem vas v Tamaiju pride devet evrov, za hot dog smo ujeli ceno 3,5 evre …