Pri oblikovanju jagodne rubrike nam je pomagala tudi slaščičarska mojstrica Jelena Vadnjal, katere sladice lahko pokusite v restavraciji Putr v Trzinu, in nam zaupala enega izmed njenih najljubših receptov.
Podlaga:
70 g hladnega masla, narezanega na kockice
50 g rjavega sladkorja
50 g moke
70 g ovsenih kosmičev
50 g grobo sesekljanih orehov ali lešnikov
Priprava: Pečico segrejte na 180 stopinj. Vse sestavine zmešajte. Maslo se bo pod toploto rok stopilo, nastalo bo grudičasto testo. Pecite okoli 10 minut. Pečeno podlago dobro ohladite in jo razporedite na dno kozarčkov.
Krema:
200 g maskarponeja
100 g grškega jogurta
200 ml sladke smetane
strok burbonske vanilje
pol ožete limete
5 žlic sladkorja v prahu
Priprava: Maskarpone in grški jogurt zmešajte. Dodajte semena burbonske vanilje, limeto in sladkor v prahu. Znova dobro premešajte.
Mešanici prilijte sladko smetano in stepajte, da dobite čvrsto kremo. A naj ne bo pretrda, da jo boste lahko lepo brizgali. Kremo dajte v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom in nabrizgajte po podlagi.
Preliv:
500 g jagod
sladkor po okusu
Priprava: Jagode pretlačite in zmešajte s sladkorjem. Kuhajte tako dolgo, da voda izpari in da dobite gost preliv. Ohladite ga na sobno temperaturo in prelijte prek kreme. Dobro ohladite.