Smuč z zeliščno skorjico na špinačni posteljici
Sestavine za 2 osebi:
2 smučeva fileja brez kože (po 150 g)
sol
limonin sok
1 vejica timijana
1 vejica peteršilja
80 g drobtin
3 žlice olja
1/2 stroka česna
gorčica
Za špinačo:
500 g špinače
sol
1 šalotka
80 g drobtin
2 žlici olja
100 ml suhega belega vina
150 ml sladke smetane
1 žlička gorčice
Priprava:
1. Pečico segrejemo na 220 stopinj. Ribja fileja splaknemo z mrzlo vodo in osušimo. Solimo, pokapljamo z limoninim sokom in položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.
2. Timijan in peteršilj osmukamo ter sesekljamo. Zmešamo z drobtinami, oljem in česnom, v mikserju ukašimo ter solimo.
3. Fileja po vrhu namažemo z gorčico in obložimo z drobtinami. V pečici pečemo 8 minut, da skorjica zlato porjavi.
4. Špinačo operemo in blanširamo v vreli slani vodi. Odcedimo in ožmemo.
5. Šalotko olupimo in sesekljamo ter popražimo na olju. Zalijemo z vinom, zavremo, ko vino skoraj povre, dodamo smetano, špinačo in nekaj minut kuhljamo.
6. Vmešamo gorčico, solimo. Ponudimo z ribo in po želji z rižem, krompirjem ali kruhom.