Solata Nica
Sestavine za 4 osebe:
150 g mešanice treh vrst riža (npr. rjavi, rdeči in črni)
200 g stročjega fižola
200 g romanske solate
4 v olju vloženih sardel
2-3 žlice balzamičnega kisa iz Modene Monari Federzoni
nekaj lističev sveže bazilike
sol
8 prepeličjih jajc
16 češnjevih paradižnikov
200 g vložene tunine v lastnem soku
8 žlic olivnega olja
poper
nekaj vloženih celih kaper (s pecljem)
Priprava:
1. Riž skuhamo v slani vodi po navodilih na embalaži. Jajca kuhamo dve minuti, splaknemo z mrzlo vodo, olupimo in razpolovimo.
2. Fižol očistimo in v slani vodi kuhamo približno tri minute.
3. Paradižnike razpolovimo. Solato umijemo in narežemo na 3 cm široke trakove. Tunino odcedimo.
4. Za preliv zmešamo olje, kis, sol, poper in dodamo sesekljane sardele.
5. V globoke krožnike odmerimo riž, dodamo fižol, tunino, jajca, paradižnik, solato in kapre ter prelijemo s prelivom. Dobro zmešamo in potresemo s sesekljano baziliko.