Pečeni sir z zelenjavo
Sestavine za 4 osebe:
350 g rdeče pese
500 g korenja
1 žlica cele črne kumine Kotányi
3 žlice olivnega olja
200 g kvinoje
250 g sira za žar
1 bio limona
25 g svežega peteršilja
40 g mandljev v lističih
Priprava:
1. Rdečo peso olupimo in narežemo na rezine. Korenje ostrgamo in prav tako narežemo. Sir za žar narežemo na osem kosov. Limoni iztisnemo sok in nastrgamo lupino. Peteršilj osmukamo in sesekljamo. Mandlje popražimo v ponvi brez maščobe.
2. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Zelenjavo potresemo s kumino, dodamo žlico olivnega olja in stresemo v pekač. Pražimo približno 40 minut, da se korenje in pesa zmehčata in zlato zapečeta.
3. Medtem stresemo kvinojo v ponev in jo zalijemo s približno pol litra vode. Segrevamo do vrenja in potem kuhljamo 20 minut, da voda povre oziroma jo vsrka kvinoja, Odstavimo z ognja in ponev pokrijemo.
4. Na žlici olja v ponvi popražimo sir za žar in ga na obeh straneh popečemo.
5. Pečeno zelenjavo stresemo v skledo, z vilicami razdrobimo kvinojo, jo dodamo zelenjavi, začinimo z žlico olja, limoninim sokom in potresemo s peteršiljem, limonino lupino in mandlji.
6. Kvinojo z zelenjavo razdelimo na krožnike in dodamo še rezine sira.