Zanimivosti

Ta teden kuhamo z igralko Urško Hlebec

Lara Paukovič, Zvezde
5. 4. 2018, 11.01
Deli članek:

Z nami svoj priljubljeni recept, kuharske nasvete in trike vsak teden deli nov zvezdniški obraz. Mislite, da lahko njeno najljubšo jed pripravite bolje?

Revija Zvezde
Urška Hlebec

Potica

Urška Hlebec, ki v Gorskih sanjah igra zgovorno trgovko, rada dobro jé, zato je tudi spretna v kuhinji. To sicer ne pomeni, da ves čas pridno peče – priznava, da je minilo že kar nekaj časa, odkar je nazadnje spekla potico. Ima pa še vedno pri roki recept, ki ji je prav dobro uspel.

Sestavine:

Za testo:
60 dekagramov bele pšenične moke
8 dekagramov sladkorja
4 dekagrami kvasa
približno 3 decilitri mleka
3 rumenjaki
5 gramov soli
dišave (limonina lupinica, vaniljev sladkor, rum)
8 dekagramov masla

Za nadev:
50 dekagramov mletih orehov
15 dekagramov sladkorja
1,5 decilitra mleka
2 jajci
piškotne drobtine (po potrebi)
dišave (vaniljev sladkor, mleti klinčki, cimet, limonova lupina, rum)

Priprava:

V manjšo posodo nadrobite kvas, mu primešajte malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Kvasec pustite, da naraste za enkratno količino. Presejani moki prilijte mlačno mleko, v katerem ste raztopili kvas, dodajte sol in sladkor ter primešajte razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešajte in dodajte stopljeno maslo. Testo z rokami zgnetite v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijte in pustite, da testo naraste za enkratno količino. Tri četrtine orehov poparite z vrelim mlekom in jih ohladite. Primešajte sladkor, jajci in dišave. Rozine oplaknite v topli vodi in jih po želji namočite v rumu. Testo zvrnite na pomokan prt in ga razvaljajte v pravokotnik. Premažite ga z nadevom ter potresite s preostalimi orehi in odcejenimi rozinami. Testo tesno zvijte in položite v dobro namazan model. Potico večkrat prebodite, pokrijte s prtičem in pustite, da vzhaja za enkratno količino. Pecite približno 50 minut pri 180–190 stopinjah Celzija.

Preberite tudi: Bolonjska omaka za vse, ki jim ne tekne paradižnik. Kliknite TUKAJ!