Potica
Urška Hlebec, ki v Gorskih sanjah igra zgovorno trgovko, rada dobro jé, zato je tudi spretna v kuhinji. To sicer ne pomeni, da ves čas pridno peče – priznava, da je minilo že kar nekaj časa, odkar je nazadnje spekla potico. Ima pa še vedno pri roki recept, ki ji je prav dobro uspel.
Sestavine:
Za testo:
60 dekagramov bele pšenične moke
8 dekagramov sladkorja
4 dekagrami kvasa
približno 3 decilitri mleka
3 rumenjaki
5 gramov soli
dišave (limonina lupinica, vaniljev sladkor, rum)
8 dekagramov masla
Za nadev:
50 dekagramov mletih orehov
15 dekagramov sladkorja
1,5 decilitra mleka
2 jajci
piškotne drobtine (po potrebi)
dišave (vaniljev sladkor, mleti klinčki, cimet, limonova lupina, rum)
Priprava:
V manjšo posodo nadrobite kvas, mu primešajte malo moke, sladkorja in toliko mlačnega mleka, da dobite gosto tekočo zmes. Kvasec pustite, da naraste za enkratno količino. Presejani moki prilijte mlačno mleko, v katerem ste raztopili kvas, dodajte sol in sladkor ter primešajte razžvrkljane rumenjake in dišave. Vse skupaj zmešajte in dodajte stopljeno maslo. Testo z rokami zgnetite v gladko kepo, ki se loči od posode. Posodo pokrijte in pustite, da testo naraste za enkratno količino. Tri četrtine orehov poparite z vrelim mlekom in jih ohladite. Primešajte sladkor, jajci in dišave. Rozine oplaknite v topli vodi in jih po želji namočite v rumu. Testo zvrnite na pomokan prt in ga razvaljajte v pravokotnik. Premažite ga z nadevom ter potresite s preostalimi orehi in odcejenimi rozinami. Testo tesno zvijte in položite v dobro namazan model. Potico večkrat prebodite, pokrijte s prtičem in pustite, da vzhaja za enkratno količino. Pecite približno 50 minut pri 180–190 stopinjah Celzija.