Zanimivosti

Branč, pozen zajtrk ali zgodnje kosilo

Katja Kmet, Zarja
26. 3. 2018, 11.00
Deli članek:

Odgovor na vprašanje, ali bi raje imeli pozen zajtrk ali zgodnje kosilo, je na dlani: oboje. To si lahko privoščimo vsako nedeljo, slovesnejši branč pa je seveda ob praznikih. Izberemo jedi, ki jih pripravimo vnaprej in postavimo na mizo, da si vsak postreže sam. Za velikonočne praznike ne smejo manjkati pirhi, šunka in potica, vse drugo pa je poljubno – po izbiri in okusu tistih, ki se zberejo za bogato obloženo dopoldansko mizo.

Revija Zarja
Spomladanska solata

Sirove kroglice

Za 30 kroglic

Priprava: 30 minut

Sestavine: 200 g sirčka rikota * 20 g sezamovega semena * šopek rukole * 100 g naribanega parmezana * sol * poper.

Priprava: V teflonski ponvi brez maščobe pražimo sezamovo seme, da zadiši, ne sme pa se rjavo obarvati. Rukolo oplaknemo, osušimo in na drobno sesekljamo. V skledi gladko razmešamo sirček, parmezan, sol in poper, da dobimo pikantno zmes. Z mokrimi rokami (pomagamo pa si tudi z žličko) oblikujemo iz nje 30 kroglic. Nekatere kroglice povaljamo v sezamovem semenu, druge v sesekljani rukoli. Kroglice zložimo na pladenj, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo za nekaj časa v hladilnik, da postanejo čvrstejše.

Revija Zarja
Sirove kroglice

Spomladanska solata z jajci in rakci

Za 4 osebe

Priprava: 25 minut

Sestavine: 6 v trdo kuhanih jajc * 150 g mlade špinače * 150 g motovilca * 1 dozorel avokado * 150 g repkov velikih kozic (z lupino) * 1 žlica olja; * za majonezo: 1 žlička medu * 1 bio limeta * sol * 1 žlička medu * 10 g sveže naribanega ingverja * 150 ml rastlinskega olja * 100 g polnomastnega jogurta * 1 rdeča paprika.

Priprava: Najprej zmešamo majonezo. Ostrgamo lupinico 1 limete in iztisnemo limetin sok. Sesekljamo pol paprike. V visoko mešalno posodo damo 1 jajce, 1 žličko limetinega soka, pol žličke soli in med. V posodo postavimo na dno palični mešalnik in ga vključimo na najvišjo stopnjo. Med sekljanjem zelo počasi dvigamo mešalnik, da se sestavine povežejo v gosto majonezo. Dodamo limetino lupinico, nariban svež ingver in na drobno sesekljano papriko. Primešamo jogurt (po okusu), solimo in okisamo z limetinim sokom. Postavimo na hladno. V trdo kuhana jajca olupimo in prerežemo na pol. Špinačo očistimo in operemo, prav tako motovilec. Avokado prerežemo, odstranimo koščico, sadno meso pa z žlico izluščimo iz lupine. Avokado narežemo na koščke in takoj pokapljamo z limetinim sokom. Repke kozic očistimo (na spodnji strani zarežemo in izvlečemo temno črevo), oplaknemo, osušimo in pečemo v ponvi na vročem olju 5 minut. Med pečenjem jih obrnemo. Pustimo, da se ohladijo. V skledo damo špinačne liste in motovilec. Zabelimo s solatnim prelivom, ki ga zmešamo iz malo olja, limetinega soka in soli, ter rahlo premešamo. Dodamo avokado, jajčne polovice in ohlajene kozice. Prelijemo z nekaj majoneze. Preostalo majonezo postavimo na mizo, da si z njo vsak še po okusu izboljša solato.

Revija Zarja
Hladna špargljeva juha

Hladna špargljeva juha

Za 12 oseb

Priprava: 45 minut

Kuhanje in hlajenje: 30 minut

Sestavine: 1,5 kg zelenih špargljev * 1 liter piščančje juhe * 5 dl vode * 2 pora * 2 žlici oljčnega olja * sol * poper * 2 stroka česna * 150 g mladih špinačnih listov * 1,25 ml smetane * 1 žlica limoninega soka.

Priprava: Spodnjo polovico špargljevih stebel olupimo. Olupke damo v lonec, prilijemo juho in vodo ter pristavimo. Ko tekočina zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo 10 minut. Juho precedimo, olupke zavržemo. Zgornje dele špargljev z vršički (približno 24 kosov) odrežemo in prihranimo. Preostanek špargljev narežemo na kolesca. Por očistimo, izperemo pod tekočo vodo ter narežemo svetlo zelene in bele dele na kolesca. V loncu segrejemo olje, dodamo narezan por in pol žličke soli. Pražimo od 4 do 7 minut in vmes večkrat premešamo. Dodamo narezane koščke špargljev in česen ter pražimo še 4 minute, da se česen zmehča. Zalijemo z juho in solimo (pol žličke soli). Ko juha zavre, kuhamo na šibkem ognju v delno pokritem loncu od 20 do 25 minut. Primešamo špinačo in prevremo, da listi ovenijo. Medtem ko se juha kuha, damo prihranjene vršičke špargljev in malo vode v kozico ter kuhamo, da so vršički še nekoliko čvrsti. Juho s porom, špinačo in šparglji zmeljemo s paličnim mešalnikom, da je kremasto gladka. Primešamo smetano in sveže mlet poper. V pokriti posodi postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure, lahko tudi čez noč. Tik preden juho nalijemo v skodelice ali kozarce, ji primešamo limonin sok. Vsak kozarec ali skodelico okrasimo z 2 špargljevima vršičkoma.

Revija Zarja
Korenje

Pečeno mlado korenje

Za 6 oseb

Priprava: 10 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine: 750 g mladega korenja (oranžnega in rumenega skupaj) * 4 žlice masla * 2 žlici limoninega soka * svež drobnjak za okrasitev.

Priprava: Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Pekač obložimo z aluminijevo folijo. Korenje očistimo in skrtačimo, po želji ga ostrgamo, na vrhu pa pustimo šopek zelenja za okras. Korenje zložimo v enojni plasti na pekač, ga premažemo s staljenim maslom ter začinimo s četrt žličke soli in pol žličke sveže mletega popra. Pekač postavimo v vročo pečico in pečemo korenje od 20 do 25 minut, da je mehko in nekoliko zapečeno. Pokapljamo z limoninim sokom in potresemo z narezanim drobnjakom. Postrežemo toplo, lahko pa tudi ohlajeno.

Revija Zarja
Jajčni mafini

Jajčni mafini s šunko in špinačo

Za 12 mafinov

Priprava: 20 minut

Pečenje: 30 minut

Sestavine: 6 jajc * 1,5 skodelice mleka * 0,75 skodelice nadrobljenega svežega kozjega sira * 150 g prevretih, sesekljanih in odcejenih listov mlade špinače * 200 g na trakce narezanih rezin šunke * pol skodelice sesekljane pečene paprike.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Namastimo vdolbine modela za mafine. V skledi stepemo jajca, mleko, četrt žličke soli in ščep mletega popra. Primešamo nadrobljen sirček, sesekljano špinačo in sesekljano pečeno papriko. Zmes porazdelimo v vdolbine pekača. Na vrh damo narezano šunko ali pršut. Pekač postavimo v pečico in pečemo od 20 do 25 minut, toliko, da zmes zakrkne tudi v sredini. Pekač postavimo za 5 minut na rešetkast podstavek. Ko se pečeni mafini malo ohladijo, jih preložimo na pladenj in postrežemo tople.

Nasvet: Jajčne mafine lahko spečemo že dan ali dva prej in jih hranimo v hladilniku, potem pa jih za 30 sekund pogrejemo v mikrovalovni pečici.

Revija Zarja
Pogača

Pikantna velikonočna pogača

Za 6 kosov (tortni model s premerom 26 cm)

Priprava: 1 ura

Pečenje: 1 ura

Sestavine: 1 kg špinače * sol * sveže nariban muškatni orešček * 2 žlici oljčnega olja * 450 g zamrznjenega listnatega testa (6 listov) * 8 jajc * 500 g sirčka rikota * 60 g naribanega parmezana * moka za delovno površino * oljčno olje za premaz.

Priprava: Špinačo očistimo: stebla odrežemo in zavržemo, liste pa operemo. V široki kozici pristavimo osoljeno vodo, da zavre. Dodamo špinačo in jo kuhamo (blanširamo) od 2 do 3 minute, da se sesede. Odcedimo jo na cedilu in takoj prelijemo z mrzlo vodo, da ohrani zeleno barvo. Ko se špinača ohladi, jo dobro iztisnemo, na drobno sesekljamo ter v skledi pomešamo z oljem in muškatnim oreščkom. Solimo po okusu. Listnato testo odtalimo. V kozici pristavimo 6 jajc in jih pustimo, da vrejo 7 minut. Odcedimo jih, prelijemo z mrzlo vodo in nato olupimo. V drugi skledi zmešamo sirček, preostali 2 jajci in 40 g parmezana. Dodamo in primešamo špinačo. Pečico ogrejemo na 175 stopinj. Zložimo po 2 lista listnatega testa in ju na pomokani delovni površini razvaljamo v ploščo. Dve razvaljani plošči naj bosta precej večji od modela, tretja, ki bo za pokrov, pa naj bo velika kot model. Eno od večjih plošč položimo v model – sega naj čez robove modela. Namažemo z oljem in pokrijemo z drugo večjo ploščo. Na testo v modelu naložimo špinačni nadev in ga poravnamo. V nadev potaknemo 6 v trdo kuhanih jajc s koničastim koncem navzdol. Potresemo s preostalim parmezanom. Manjšo ploščo namažemo z oljem in položimo preko nadeva. Testo spodnjih plošč, ki visi čez rob, zavihamo navznoter in pritisnemo k robu – nastane odebeljen okrasni rob. Z zobotrebcem večkrat prebodemo testo na vrhu nadeva, da bo lahko med peko uhajala sopara. Model postavimo v ogreto pečico na srednjo rešetko. Pogačo pečemo 1 uro. Preden jo razrežemo, naj se malo ohladi.

Revija Zarja
Palačinke s šparglji

Ajdove palačinke s šparglji

Za 12 palačink

Priprava: 25 minut

Pečenje: 35 minut

Sestavine: 100 g ajdove moke * 100 g pšenične moke * pol žličke jedilne sode * 285 ml pinjenca * 1 stepeno jajce * 50 g staljenega masla * 2 žlički rastlinskega olja * 18 zelenih špargljev * 140 g dimljenega lososa (ali šunke) * 150 ml kisle smetane * limonini krhlji za okrasitev.

Priprava: Pečico ogrejemo na 120 stopinj. V eni skledi pomešamo ajdovo in pšenično moko, pol žličke soli ter sodo. V drugi skledi razžvrkljamo pinjenec, jajce in 3 žlice staljenega masla. Med stepanjem počasi dodajamo mešanico moke, da dobimo gladko testo. Na zmernem ognju segrejemo teflonsko ponev. Dodamo preostanek masla in olje ter očiščene, narezane šparglje – lahko jih narežemo na kolesca, lahko pa stebla razpolovimo najprej podolžno, nato še počez. Šparglje pražimo in obračamo od 3 do 4 minute, da so skoraj mehki. Zmanjšamo ogenj in poberemo vse šparglje, pustimo le 2 kupčka (ali 2 skupini po 3 koščke stebel). Z zajemalko prelijemo vsak kupček s testom, da nastane majhna, okrogla palačinka. Šparglji so prekriti s testom. Palačinki pečemo, da se začnejo na površini delati mehurčki (od 2 do 3 minute). Nato ju obrnemo in pečemo še od 1 do 2 minuti z druge strani. Poberemo ju iz ponve in shranimo na toplem, v ogreti pečici. Na enak način spečemo iz preostalega testa in špargljev še 10 palačink. Palačinke obložimo z rezinami dimljenega lososa (ali šunke), dodamo kanec kisle smetane in popramo, vsak pa si po okusu pokaplja jed še z malo limoninega soka.

Shutterstock
Korenčkova torta

Velikonočna korenčkova torta

Za 12 kosov

Priprava: 30 minut

Pečenje: 40 minut

Sestavine: 375 g naribanega korenja * 250 g moke * 250 g sladkorja * 200 g mletih mandljev * 2,5 dl olja nevtralnega okusa * 2 žlički pecilnega praška * 1 žlička mletega cimeta * 4 jajca; * za okrasitev: sladkor v prahu * korenčki iz marcipana ali pisana sladkorna jajčka.

Priprava: Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Dobro namastimo tortni model. V skledo damo sladkor, jajca in cimet. Penasto umešamo z električnim ročnim mešalnikom. Prilijemo olje in gladko razmešamo. Med mešanjem dodajamo mlete mandlje in naribano korenje. V manjši skledi pomešamo moko in pecilni prašek. Presejemo na korenčkovo mešanico in premešamo, da dobimo testo. S testom napolnimo pripravljeni model. Postavimo v pečico in pečemo na srednji rešetki 40 minut. Model postavimo na rešetkast podstavek in pustimo torto, da se ohladi. Potem jo na debelo posipamo s sladkorjem v prahu in okrasimo s korenčki iz marcipana ali s sladkornimi jajčki.

Preberite tudi: Kako pripraviti sočno in okusno lazanjo? Kliknite TUKAJ!