Iz ponve
Praženi ali pečeni šampinjoni ohranijo svojo aromo in se odlično kombinirajo s številnimi mesnimi ali testeninskimi jedmi. Rjavi šampinjoni, popečeni na malo olivnega olja, začinjeni s česnom, soljo in poprom, so čisti gurmanski užitek.
Sladko-kisli
Kot papriko ali kumare lahko tudi šampinjone vložimo. Zelo dobri so v mešanici iz kisa in sladkorja. Če so pravilno vloženi, so uporabni še mesece.
Kot nadomestek mesa
Po zaslugi njihove arome in teksture lahko šampinjone uporabimo tudi v burgerjih ali celo za bolonjsko omako namesto mesa. V ta namen gobice narežemo na drobne koščke in jih uporabimo kot mleto meso - le da z malo manj vode.
Polnjeni
Priljubljena veganska jed so šampinjoni, polnjeni s kuskusom, paradižniki in jajčevci. Slastni pa so tudi s feto ali mletim mesom. Če želimo šampinjone polniti, kupimo večje gobe, odstranimo bet in polnilo naložimo v nastalo luknjo v klobuku. Beta ne vržemo proč, ampak ga uporabimo v nadevu.
Na žaru
Da iz šampinjonov izvabimo najboljšo aromo, jih pred peko na žaru marinirajmo v mešanici olja, česna, sojine omake, soli in popra. Šampinjone nato zavijemo v folijo in za nekaj minut položimo na žar.
Posušeni
Posušeni šampinjoni so odlični v juhah ali rižotah. V mlinčku jih lahko zmeljemo tudi v moko, s katero začinjamo juhe, omake, solate ali testo za rezance.
S katerimi začimbami se ujemajo?
Zaradi nežne arome šampinjoni ne potrebujejo močnih začimb. Lepo se kombinirajo s česnom, peteršiljem, timijanom, pehtranom in origanom.
Kaj vsebujejo?
Šampinjoni vsebujejo zelo malo maščob in imajo v 100 g le 15 kalorij. So pa bogati z vitamini B, kalijem, magnezijem in vitaminom D, zato naj bi jih redno uživali tudi vegetarijanci in vegani.
Tako ostanejo aromatični
Gobe se hitro napijejo vode in tako izgubijo svojo aromo. Zato jih nikoli ne umivamo v vodni kopeli. Najbolje je gobice očistiti z mehko ščetko ali kuhinjskimi krpicami ter po potrebi na hitro splakniti pod tekočo vodo. Vlažne gobe takoj osušimo.
Pa še to: Večina gob ni primerna za surovo uživanje. Šampinjoni ne spadajo mednje, saj jih lahko jemo tudi nekuhane.