Zanimivosti

Privoščimo si ribe: pečena orada z limono, bučkami in fokačo

M. S., revija Maja
18. 3. 2018, 10.00
Posodobljeno: 19. 3. 2018, 07.53
Deli članek:

Naj bo vaš cilj riba na krožniku vsaj dvakrat na teden.

revija Maja
Pečena orada z limono, bučkami in fokačo

Ribe so odlična, lahka hrana, hitra in preprosta za pripravo ter primerna za vsak dan. Dobro bi bilo, če bi večkrat na krožniku nadomestila meso. Posebej v postnem času, do velike noči, ki jo bomo letos praznovali prvega aprila.

Pečena orada z limono, bučkami in fokačo

Sestavine za 4 osebe:

4 orade

3 limone

2 vejici timijana

4 stroki česna

1 feferon

2 bučki

olivno olje

Za fokačo:

1 kocka kvasa

360 ml tople vode

1 kg moke

1 žlica morske soli

1 žlica medu

5 žlic olivnega olja

1 strok česna

1 žlica sesekljanega rožmarina

6-8 češnjevih paradižnikov

Priprava:

1. Najprej spečemo fokačo. Kvas nadrobimo v toplo vodo in prilijemo k moki. Zgnetemo v testo. Dodamo morsko sol, med in olivno olje in še enkrat dobro pregnetemo.

2. Testo oblikujemo v kroglo, jo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati eno uro. Potem ga še enkrat pregnetemo in raztegnemo v pekaču. Še pol ure pustimo vzhajati.

3. Česen olupimo in grobo sesekljamo, skupaj z rožmarinom potresemo po fokači. Paradižnike razpolovimo in jih narahlo vtisnemo v testo. Pečemo 10 minut na 200 stopinjah.

4. V orade na obeh straneh trikrat zarežemo in solimo.

5. Limone narežemo na rezine in jih položimo v notranjost rib, ki smo jih položili v pekač.

6. Timijan osmukamo, česen olupimo, feferonu odstranimo semena, potem pa vse sesekljamo. Potresemo po ribah. Bučke narežemo na rezine in stresemo k ribam.

7. Pokapljamo z olivnim oljem in pečemo 15 minut na 200 stopinjah.

Preberite tudi: Po jutru se dan pozna. Kliknite TUKAJ!