Ribe so odlična, lahka hrana, hitra in preprosta za pripravo ter primerna za vsak dan. Dobro bi bilo, če bi večkrat na krožniku nadomestila meso. Posebej v postnem času, do velike noči, ki jo bomo letos praznovali prvega aprila.
Pečena orada z limono, bučkami in fokačo
Sestavine za 4 osebe:
4 orade
3 limone
2 vejici timijana
4 stroki česna
1 feferon
2 bučki
olivno olje
Za fokačo:
1 kocka kvasa
360 ml tople vode
1 kg moke
1 žlica morske soli
1 žlica medu
5 žlic olivnega olja
1 strok česna
1 žlica sesekljanega rožmarina
6-8 češnjevih paradižnikov
Priprava:
1. Najprej spečemo fokačo. Kvas nadrobimo v toplo vodo in prilijemo k moki. Zgnetemo v testo. Dodamo morsko sol, med in olivno olje in še enkrat dobro pregnetemo.
2. Testo oblikujemo v kroglo, jo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati eno uro. Potem ga še enkrat pregnetemo in raztegnemo v pekaču. Še pol ure pustimo vzhajati.
3. Česen olupimo in grobo sesekljamo, skupaj z rožmarinom potresemo po fokači. Paradižnike razpolovimo in jih narahlo vtisnemo v testo. Pečemo 10 minut na 200 stopinjah.
4. V orade na obeh straneh trikrat zarežemo in solimo.
5. Limone narežemo na rezine in jih položimo v notranjost rib, ki smo jih položili v pekač.
6. Timijan osmukamo, česen olupimo, feferonu odstranimo semena, potem pa vse sesekljamo. Potresemo po ribah. Bučke narežemo na rezine in stresemo k ribam.
7. Pokapljamo z olivnim oljem in pečemo 15 minut na 200 stopinjah.