Zanimivosti

Sladki polžki namesto potice

Marjana Ogorevc Žgalin, Dom2
26. 2. 2018, 15.01
Deli članek:

Ni lepšega, kot se v mrzlih dneh pogreti s skodelico vročega čaja ali kakava, zraven pa grizljati še toplo domače pecivo. Če diši po cimetu, kot naši polžki v štirih različicah, bo vzdušje prav praznično tudi v sivini februarskih dnevih.

Dom2
Z limono in makom

Z limono in makom

Za testo:
500 g moke
½ žličke soli
3 žlice sladkorja + za posip
1 zavoj suhega kvasa
200 ml tople vode
100 ml mleka
1 jajce
40 g masla
2–3 žlice makovih semen
1 bio limona 

Za glazuro:
175 g kremnega sira
100 g sladkorja v prahu
½ limone

V skledi električnega mešalnika zmešamo moko, kvas, sol, sladkor, maslo in stepeno jajce. Prilijemo mleko in začnemo mešati, vmes prilivamo vodo. Po dveh minutah dodamo še makova semena. Testo gnetemo pet minut. Potem oblikujemo hlebček, ga postavimo v naoljeno posodo, jo pokrijemo in pustimo vzhajati do dve uri.

Testo še enkrat pregnetemo, ga razvaljamo v velik pravokotnik, premažemo z maslom in potresemo s sladkorjem in limonino lupino.

Testo zvijemo v zvitek in pustimo še 40 minut vzhajati. Zvitek narežemo na polžke, jih položimo v pekač in pečemo 25 minut na 180 stopinjah.

Za glazuro zmešamo sir, limonin sok in sladkor v prahu ter prelijemo čez polžke.

Dom2
S kokosom

S kokosom 

Za testo:
500 g pirine moke
30 g svežega kvasa
80 g masla
50 g sladkorja
½ žličke soli
2 jajci
200 ml toplega mleka

Za nadev:
200 g kokosovih ostružkov
4 žlice kakava
60 g sladkorja
1 jajce
200 ml mleka 

Za glazuro:
150 g sladkorja v prahu
2–4 žlice ruma

V posodi zmešamo moko, kvas, maslo, sladkor, sol in jajci. Prilijemo mleko in zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo in pustimo pol ure vzhajati.

Za nadev zmešamo kokos, kakav, sladkor, jajce in mleko. Pustimo 20 minut počivati, da se okusi prepojijo.

Testo razvaljamo na pomokani delovni površini, ga namažemo enakomerno z nadevom, zvijemo v zvitek in ga narežemo na 2 cm tanke rezine.

Položimo jih v pekač, obložen s papirjem za peko, pokrijemo in pustimo še 40 minut vzhajati.

Pečemo od 10 do 15 minut na 210 stopinjah. Ko se polžki rahlo ohladijo, jih premažemo z mešanico sladkorja in ruma. 

Dom2
Z lešniki

Z lešniki 

Za testo:
50 g masla
280 ml lešnikovega mleka + 2 žlici za premaz
500 g moke
1 zavoj suhega kvasa
80 g sladkorja 

Za nadev:
50 g masla
60 g rezin lešnikov
60 g sladkorja
1 žlička mletega cimeta 

Za testo segrejemo lešnikovo mleko z maslom. Moko, kvas, sladkor in mlačno lešnikovo mleko zgnetemo v gladko testo. Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in pustimo 45 minut vzhajati.

Testo razvaljamo na pomokani delovni površini na 1 cm debel pravokotnik. Premažemo ga s stopljenim maslom ter potresemo z lešniki in sladkorjem s cimetom. Zvijemo v zvitek in narežemo na 12 rezin.

Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj naložimo rezine. Pustimo še pol ure vzhajati.

Z dvema žlicama lešnikovega mleka namažemo polžke in pečemo 25 minut na 180 stopinjah. 

Dom2
S cimetom

S cimetom 

Za testo:
70 g masla
180 ml mleka
350 g moke
1 zavoj suhega kvasa
40 g sladkorja 

Za nadev: 
60 g orehovih jedrc
40 g sladkorja
2 zavoja vanilin sladkorja
1 žlička cimeta
1 beljak
40 g masla 

Maslo segrejemo, da se stopi, dodamo mleko. Moko zmešamo s kvasom in sladkorjem. Dodamo masleno zmes in zgnetemo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo na toplem pol ure.

Orehe sesekljamo in zmešamo z obema sladkorjema in cimetom. Vmešamo še beljak.

Testo razdelimo na štiri dele. Vsak del razvaljamo v pravokotnik (12 x 24 cm), namažemo z maslom in nadevom. Vsakega narežemo na 4 cm debele rezine.

Rezine položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo od 15 do 20 minut na 180 stopinjah.

Preberite tudi: Čas je za popolno kosilo. Kliknite TUKAJ!