Zanimivosti

Čas je za popolno kosilo

Maja Poljšak, P. R., Novice Svet24
26. 2. 2018, 11.01
Posodobljeno: 27. 2. 2018, 10.20
Deli članek:

Puranje fileje bomo tokrat obložili z lepo podušeno rdečo papriko, zraven bomo postregli klasiko – pire, le da bo tokrat iz malo manj klasične sestavine. Preizkusite čičerikin pire, gotovo vam ne bo žal, vaše omizje pa bo navdušeno nad nečim novim. Za posladek si bomo sredi puste zime privoščili kolačke s sočnimi presenečenji.

Andrej Križ
Puran s papriko in čičerikinim pirejem

Puran s papriko in čičerikinim pirejem

Osebe: 4
Priprava: 30 min

Sestavine:
500 g puranjega fileja
2 rdeči papriki
2 skodelici kuhane čičerke
1 velika čebula
2 stroka česna
4 žlice olivnega olja
1/4 žličke zmlete kumine
1 dl tekočega jogurta
3 posušeni in vloženi paradižniki
2 žlici sesekljanega peteršilja in bazilike
sol in poper

Priprava:

1. Zelenjavo očistimo. Približno pol čebule in česen na drobno sesekljamo, preostalo čebulo narežemo na lističe. Papriko narežemo na kvadratke. Odcejene posušene paradižnike nasekljamo.

2. V kozici na dveh žlicah olja popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo odcejeno kuhano čičerko in kumino, solimo, premešamo ter odstavimo. Čičerko zmeljemo in primešamo jogurt, da dobimo gost pire.

3. V veliki ponvi ali voku segrejemo dve žlici olja, dodamo narezano meso in na lističe narezano čebulo, mešamo in pražimo, da se meso popeče. Potem malo posolimo in popramo, dodamo papriko in naprej mešamo ter pražimo, da se paprika zmehča. Dodamo še nasekljan posušen paradižnik, prilijemo nekaj žlic vroče vode, premešamo in pokrito dušimo še osem minut.

4. Purana s papriko potresemo s peteršiljem, premešamo in ponudimo s čičerkinim pirejem.

Profimedia
Bistra zelenjavna juha

Bistra zelenjavna juha

Osebe: 4
Kuhanje: 60 min

Sestavine:
5 dag čebule
5 dag korenčka
5 dag kolerabe
5 dag cvetače
5 dag pora
2 stebli zelene
5 dag korenine peteršilja
šopek drobnjaka
sol, poper
rezanci

Priprava:

1. Čebulo nasekljamo čim bolj na drobno, ostalo zelenjavo pa očistimo in operemo ter narežemo na poljubno velike kocke.

2. Na žlici olja prepražimo čebulo da porumeni ter dodamo zelenjavo in jo podušimo. Zalijemo z vodo.

3. Dodamo sesekljan drobnjak ter sol in poper, nato pa naj juha eno uro rahlo vre.

4. V juho stresemo rezance in vremo toliko časa, da se skuhajo.

Dreamstime
Sočni kolački

Sočni kolački

Osebe: 6
Pečenje: 25 min

Sestavine:
125 g zmehčanega masla
3/4 skodelice sladkorja
2 jajci
2 skodelici moke
2 žlički pecilnega praška
1/2 žličke soli
2 žlici kakava
1 skodelica mleka
1 skodelica izkoščičenih češenj (lahko vloženih)

Priprava:

1. Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Vdolbinice pekača za mafine obložimo s papirnatimi skledicami ali namažemo z maslom. V manjši skledi zmešamo moko s pecilnim praškom, soljo in kakavom.

2. V skledi penasto umešamo maslo in sladkor, nato med mešanjem postopoma dodamo jajci. Na hitro primešamo moko in mleko, nazadnje pa še češnje. Zmes razdelimo v vdolbinice pekača, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo od 20 do 25 minut.

Nasvet dneva: za bolj bistro juho

Jušno zakuho – rezance, riž, kašo – rajši skuhamo posebej, ker bo sicer juha izgubila bistrost in bo postala motna. Če se nam to že zgodi, si lahko pomagamo z zvijačo: vanjo vlijemo stepen beljak in ga čez nekaj minut, ko se juha zbistri, s penovko poberemo iz juhe.

Preberite tudi: Kosilo v službi: riževa solata. Kliknite TUKAJ!