Zanimivosti

Prava poslastica: pražena telečja jetra z jabolki

M. S., Maja
9. 2. 2018, 11.01
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 07.50
Deli članek:

Jetra spadajo med drobovino, zato mnogi nad njimi vihajo nosove. A gurmani vedo, da so prava poslastica, ki se odlično ujame s sadjem, kot so jabolka.

Revija Maja

Pražena telečja jetra z jabolki

Sestavine za 4 osebe:
600 g telečjih jeter
1 šalotka
2 majhni jabolki
110 g masla
1 žlica vloženega zelenega popra
200 ml suhega rdečega vina
200 ml telečje jušne osnove
sol
2 vejici majarona

Priprava:

1. Telečja jetra eno uro pred pripravo vzamemo iz hladilnika in narežemo na trakove.

2. Šalotko olupimo in sesekljamo. Jabolkoma izrežemo pečke in sadeža narežemo na debelejše rezine z olupkom vred.

3. V ponvi segrejemo 30 g masla in popražimo jabolčne rezine.

4. Jetra pražimo v dveh porcijah. Najprej segrejemo 20 g masla v ponvi in vanjo stresemo polovico jeter in šalotke. Po dveh minutah premešamo in znižamo temperaturo. Pražimo še dve minuti. Ponovimo z drugo porcijo jeter.

5. Zeleni poper na grobo zrežemo, ga stresemo v ponev, kjer so se pekla jetra, zalijemo z vinom in juho kuhljamo toliko časa, da polovica tekočine povre. Odstavimo z ognja in vmešamo preostalo hladno maslo.

6. V omako vrnemo jetra, na hitro pregrejemo, dodamo rezine jabolk, solimo in potresemo z osmukanim majaronom.

Majin nasvet
Jed postrežemo s krompirjevimi polpeti.

Preberite tudi: Klasika po novem: gobova juha s špinačo in zakuho. Kliknite TUKAJ!