Dušena svinjina z zelenjavo
Osebe: 4
Kuhanje: 30 min
Sestavine:
500 g olupljene, na kocke narezane buče hokaido
1 žlička soli
2 l vode
1 žlica svinjske masti
1 sesekljana čebula
2 strta stroka česna
500 g zmlete svinjine
150 g kuhanega belega fižola
2 razrezana paradižnika
1 vejica svežega rožmarina
Priprava:
1. V kozici zavremo vodo, ki smo ji dodali pol žličke soli, in v njej pet minut kuhamo koščke buče. Potem jih odcedimo in shranimo na toplem.
2. V veliki kozici raztopimo mast ter na njej dve minuti pražimo čebulo in česen.
3. Dodamo meso in ga pražimo pet minut. Primešamo koščke buče, fižol, paradižnik in rožmarin, prilijemo vino in kuhamo tri minute, da tekočina povre. Nazadnje dodamo preostalo sol, poper in piment, zalijemo z juho ter kuhamo še 15 minut.
4. Jed takoj postrežemo in zraven ponudimo kuhan riž.
Rjavi riž po indijsko
Osebe: 4
Kuhanje: 50 min
Sestavine:
300 g rjavega riža
1 mesnata rdeča paprika
100 g suhih marelic
1/2 skodelice graha
80 g indijskih oreškov
1 večja čebula
2 stroka česna
1 žlica nastrganega ingverja
1/2 žličke zdrobljenega čilija
1/2 žličke zmletega kumina
1 žlica začimbne mešanice curry
4 žlice olja
9 dl čiste zelenjavne juhe
sol in poper
Priprava:
1. Papriko očistimo in narežemo na kockice, marelice namočimo v topli vodi. Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. Indijske oreške v ponvi brez maščobe na hitro popečemo.
2. V široki posodi segrejemo olje, dodamo čebulo ter mešamo in pražimo toliko časa, da postekleni. Dodamo še česen, ingver, vse začimbe in riž, mešamo ter popražimo, da se riževa zrna prevlečejo z oljem. Nato prilijemo vrelo juho, po okusu dosolimo in popramo, zavremo in pokrito kuhamo približno 35 minut, da se riž skoraj skuha in popije vso tekočino.
3. Namočene marelice odcedimo in narežemo na kockice. Rižu dodamo marelice, papriko in grah ter kuhamo še približno 10 minut. Nato posodo odstavimo in pokrito pustimo pet minut.
Narastek iz prosene kaše s slivami
Osebe: 4
Pečenje: 20 min
Sestavine:
150 g suhih sliv brez koščic
1 žlička cimeta
1 vrečka sadnega čaja
5 žlic sladkorja
1 skodelica prosene kaše
8 dl mleka
1 ščep soli
3 jajca
3 žlice masla
Priprava:
1. V kozici zavremo 2,5 decilitra vode, dodamo čajno vrečko, eno žlico sladkorja, cimet in slive, odstavimo ter pustimo, da se ohladi. Kašo stresemo v cedilo in jo pod tekočo vročo vodo dobro splaknemo.
2. V posodi zavremo dva decilitra vode, mleko in sol, potem dodamo dobro splaknjeno in odcejeno kašo, premešamo ter kuhamo približno 15 minut, da se kaša skoraj skuha. Odstavimo, primešamo dve žlici masla in pustimo, da se malo ohladi.
3. Pečico ogrejemo na 170 stopinj. Plitev pekač namažemo z maslom. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake in sladkor dodamo mlačni kaši, iz beljakov in ščepca soli pa stepemo čvrst sneg. Kaši nazadnje previdno primešamo še beljakov sneg, zmes stresemo v pekač, površino poravnamo in obložimo z odcejenimi slivami. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut.
Nasvet dneva: sočni svinjski zrezki
Malokrat pripravljate svinjino, saj vam zrezke nikakor ne uspe spremeniti v sočne zalogaje? Predlagamo vam, da jih namočite v slanici. V štirih litrih vode raztopite četrtino kilograma navadne soli. V slanico položite meso, vse skupaj pa postavite v hladilnik. Tanki zrezki naj se namakajo največ dve uri, večji kosi mesa pa lahko tudi čez noč.