Slane palačinke s piščancem, brusnicami in briejevo omako
»To, da skuhaš recimo hrenovke, testenine, instantno juho, spečeš kak krompirček ali pa pogreješ kaj zamrznjenega, je pač vsakdanji opravek, ki bi mu težko rekli kuhanje. V resnici zato kuham zelo poredko, a mi je morda prav zato kuhanje tako všeč,« priznava priljubljeni televizijski voditelj in novinar Janez Usenik. »Moram pa priznati, da se med svojimi kuharskimi eksperimenti prelevim v norega zlobnega profesorja, ki rad preizkuša tudi nore stvari. In pogosto je rezultat pošasten, ampak nastanejo pa tudi prav dobre stvari.« Da lažje skrije svoje napake, najraje kuha sam, najbolj ponosen pa je na jed, ki jo je »izumil«, ko je v svoji hiši prvič gostil prijatelje. »Sicer je zelo preprosta, a daje vtis, da si se zelo potrudil.«
Priprava:
Specite slane palačinke, v maso pa vmešajte provansalska zelišča (ali kako drugo primerno začimbo).
Piščančji file samo malo posolite, a ne preveč, in specite v ponvi ali na žaru.
File zavijte v palačinko skupaj z brusnicami ali svežimi jagodami (to je, pravi Janez, »touche de chef«, ki da jedi sodoben okus).
Vse skupaj zalijte z briejevo omako, ki jo naredite tako, da brie raztopite v sladki smetani.