Zanimivosti

Pikantni kimči - zelje nekoliko drugače!

Katja Kmet
27. 1. 2018, 15.01
Deli članek:

Krepka, zdrava, pa tudi nevznemirljiva hrana – to je zelje, ki zraste na domačih tleh in ga mogoče prav zato ne cenimo dovolj. Toda s primernimi začimbami in dodatki postanejo kislo, belo, rdeče, pa tudi kitajsko zelje priljubljena poslastica zimskega jedilnika. Privoščimo si torej zelje, za spremembo tudi začinjeno z ingverjem!

Revija Zarja

Pikantni kimči (korejsko kisano zelje) (Za 4 osebe)

Priprava in mariniranje:

Sestavine: 1 glava kitajskega zelja, 3 stroki česna, 2,5 cm dolg kos ingverjeve korenine, 2 žlici čilijeve omake ali paste, 1 žlica rjavega sladkorja, 1 žlica jabolčnega kisa, 8 redkvic, 2 korenčka, 4 mlade čebule.

Priprava: Očistimo zelje in ga narežemo na 2,5 cm široke trakove. Damo v skledo, potresemo z žlico soli in pustimo stati eno uro. Medtem drobno sesekljamo česen, naribamo olupljen ingver, vse damo v skledo skupaj s čilijevo omako, sladkorjem in kisom ter dobro premešamo. Zelje izperemo pod tekočo vodo in dobro osušimo. Damo ga v večjo skledo in pomešamo s pripravljeno čilijevo omako. Dodamo naribane redkvice, naribano korenje in drobno sesekljano mlado čebulo. Lahko postrežemo takoj, lahko pa shranimo v zaprti posodi čez noč na sobni temperaturi (da zelje fermentira), pozneje pa v hladilniku, kjer se ohrani tudi do dva tedna.

Preberite tudi: Močan žajbelj je kralj kosila. Kliknite TUKAJ!