Zanimivosti

Dobrodošlice, polne okusa in barv

Pe. R.
30. 12. 2017, 13.01
Deli članek:

Na goste, ki bodo prišli na našo silvestrsko večerjo, bomo naredili odličen vtis z božanskimi predjedmi po spodnjih receptih. Namazi so vedno odlična ideja, saj jih pripravimo hitro, sestavine pa imamo bolj ali manj vedno pri roki. Če bodo ostali, si jih bomo lahko privoščili še naslednji dan. Če pa bi radi presenetili s čim novim, pripravite božanski zeliščni kapučino.

Dreamstime
Lososov namaz z drobnjakom

Lososov namaz z drobnjakom (osebe: 4, hlajenje: 30 min)

Sestavine:
130 g dimljenega lososa
½ skodelice kisle smetane
250 g skute
sok ½ limone
1 žlica sesekljanega svežega drobnjaka
ščepec ostre paprike
1 žlička smetanovega hrena
½ stroka česna
sol, poper

Priprava:
1. Skuto do gladkega zmeljemo v mešalniku, dodamo kislo smetano in razmešamo.

2. Začinimo s soljo in poprom, česen drobno sesekljamo ali stisnemo v lupilniku in ga vmešamo v zmes.

3. Dodamo sesekljan drobnjak, papriko, hrenovo smetano in limonin sok. Mešamo, dokler ne dobimo gladkega namaza.

4. Losos razrežemo ali raztrgamo na manjše kosce in ga dodamo v namaz. Za vsaj pol ure postavimo v hladilnik.

5. Namaz ponudimo s popečenim kruhom ali krekerji.

Dreamstime
Avokadovo presenečenje

Avokadovo presenečenje (osebe: 4. priprava: 15 min)

Sestavine :
1 avokado
½ limone
1 strok česna
½ šopka peteršilja
sol, poper

Priprava:

1. Avokado olupimo in meso pokapljamo z limoninim sokom. Česen olupimo in pretlačimo. Peteršilj osmukamo in sesekljamo.

2. Avokado, limonin sok, česen in peteršilj ukašimo, solimo, popramo. Ponudimo na popečenem kruhu. Namaz lahko v hladilniku hranimo do tri dni.

3. Predstavljamo še recept za drugo različico: eno polnozrnato žemljo razpolovimo in namažemo z namazom. Avokado olupimo in narežemo na rezine. Tudi redkvici narežemo. Popramo in položimo na žemljo. Okrasimo s krešo. To bo okusna malica, količine pa zadostujejo za eno osebo.

Dreamstime
Zeliščni kapučino

Zeliščni kapučino (osebe: 4, priprava: 30 min)

Sestavine:
4 šalotke 
5 žlic oziroma 80 g masla
1 dl belega vina
2 šopka različnih zelišč (pehtran, krebuljica, koriander ...)
1 čajna žlička rožnatega popra 
1 jedilna žlica moke 
500 ml kokošje juhe 
3 jedilne žlice limoninega soka 
sol, poper
150 ml mleka

Priprava:

1. Šalotko dušimo na maslu (eno jedilno žlico), da postekleni. Potresemo z moko in še na kratko dušimo. Zalijemo z vinom in kokošjo juho ter kuhamo med mešanjem.

2. Narezana zelišča in ostanek masla stisnemo v fin pire in dodamo v juho. Juho premešamo s paličnim mešalnikom. Po okusu dodamo limonin sok, sol in poper.

3. Segrejemo mleko in ga s paličnim mešalnikom penasto stepemo. Juho nalijemo v skodelice za kapučino ali steklene posodice, dodamo spenjeno mleko, rahlo premešamo in potresemo z zdrobljenim rožnatim poprom ter postrežemo.

Nasvet dneva: maskarpone je odličen za namaze

Lahko ga pripravimo kar doma. Smetano na parni kopeli segrevamo do temperature 88 stopinj Celzija. Dodamo žlico kisa in mešamo. Ko začnejo nastajati grudice, posodo odstavimo z ognja in pustimo še 10 minut. Potem prekuhano smetano prelijemo skozi cedilo in gosto tkanino. Počakamo, da se ohladi, nato zmes postavimo v hladilnik za 24 ur.

Preberite tudi: Za prste obliznit': Zimski mafini s kapico. Kliknite TUKAJ!