Lososov namaz z drobnjakom (osebe: 4, hlajenje: 30 min)
Sestavine:
130 g dimljenega lososa
½ skodelice kisle smetane
250 g skute
sok ½ limone
1 žlica sesekljanega svežega drobnjaka
ščepec ostre paprike
1 žlička smetanovega hrena
½ stroka česna
sol, poper
Priprava:
1. Skuto do gladkega zmeljemo v mešalniku, dodamo kislo smetano in razmešamo.
2. Začinimo s soljo in poprom, česen drobno sesekljamo ali stisnemo v lupilniku in ga vmešamo v zmes.
3. Dodamo sesekljan drobnjak, papriko, hrenovo smetano in limonin sok. Mešamo, dokler ne dobimo gladkega namaza.
4. Losos razrežemo ali raztrgamo na manjše kosce in ga dodamo v namaz. Za vsaj pol ure postavimo v hladilnik.
5. Namaz ponudimo s popečenim kruhom ali krekerji.
Avokadovo presenečenje (osebe: 4. priprava: 15 min)
Sestavine :
1 avokado
½ limone
1 strok česna
½ šopka peteršilja
sol, poper
Priprava:
1. Avokado olupimo in meso pokapljamo z limoninim sokom. Česen olupimo in pretlačimo. Peteršilj osmukamo in sesekljamo.
2. Avokado, limonin sok, česen in peteršilj ukašimo, solimo, popramo. Ponudimo na popečenem kruhu. Namaz lahko v hladilniku hranimo do tri dni.
3. Predstavljamo še recept za drugo različico: eno polnozrnato žemljo razpolovimo in namažemo z namazom. Avokado olupimo in narežemo na rezine. Tudi redkvici narežemo. Popramo in položimo na žemljo. Okrasimo s krešo. To bo okusna malica, količine pa zadostujejo za eno osebo.
Zeliščni kapučino (osebe: 4, priprava: 30 min)
Sestavine:
4 šalotke
5 žlic oziroma 80 g masla
1 dl belega vina
2 šopka različnih zelišč (pehtran, krebuljica, koriander ...)
1 čajna žlička rožnatega popra
1 jedilna žlica moke
500 ml kokošje juhe
3 jedilne žlice limoninega soka
sol, poper
150 ml mleka
Priprava:
1. Šalotko dušimo na maslu (eno jedilno žlico), da postekleni. Potresemo z moko in še na kratko dušimo. Zalijemo z vinom in kokošjo juho ter kuhamo med mešanjem.
2. Narezana zelišča in ostanek masla stisnemo v fin pire in dodamo v juho. Juho premešamo s paličnim mešalnikom. Po okusu dodamo limonin sok, sol in poper.
3. Segrejemo mleko in ga s paličnim mešalnikom penasto stepemo. Juho nalijemo v skodelice za kapučino ali steklene posodice, dodamo spenjeno mleko, rahlo premešamo in potresemo z zdrobljenim rožnatim poprom ter postrežemo.
Nasvet dneva: maskarpone je odličen za namaze
Lahko ga pripravimo kar doma. Smetano na parni kopeli segrevamo do temperature 88 stopinj Celzija. Dodamo žlico kisa in mešamo. Ko začnejo nastajati grudice, posodo odstavimo z ognja in pustimo še 10 minut. Potem prekuhano smetano prelijemo skozi cedilo in gosto tkanino. Počakamo, da se ohladi, nato zmes postavimo v hladilnik za 24 ur.