Zanimivosti

Slane in sladke pravljične pite

Renata Ucman
24. 12. 2017, 13.01
Deli članek:

Nejc Rekar iz okolice Kranja je idejni oče 1. Pravljične hiše, kjer pečejo pravljične pite in druge slaščice. Za praznike, svetuje, lahko pite pripravimo s sladkimi ali slanimi nadevi, na vrhu pa jih okrasimo s tradicionalno mrežo ali okrasjem iz testa.

Revija Maja

Zaupal nam je svoje napotke za pripravo in odlična recepta za sladki piti - hruškino s cimetom in čokoladno s suhimi figami, pa tudi slani piti - skutno s špinačo in pito z okusom pice.

Revija Maja
Nejc Rekar je idejni oče 1. Pravljične hiše.

Hruškina pita s cimetom

Sestavine za testo:
140 g sladkorja v prahu
120 g masla
250 g moke
3 jajca
ščep soli
nastrgana lupina 1 eko limone
1 zavitek vaniljinega sladkorja
1 jušna žlica belega vina ali vode

Za nadev:
900 g olupljenih hrušk brez pečk
400 g sladkorja
100 g masla
nastrgana lupina in sok 1 eko limone
cimet po okusu
100-200 g mletih orehov

Priprava
1. Za testo moki dodamo sladkor in vaniljin sladkor, primešamo surovo maslo, ki smo ga prej segreli na sobni temperaturi, dodamo sveža jajca, ščep soli ter nastrgano limonino lupino. Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati v hladilniku vsaj dve uri.

2. Za nadev hruške narežemo na majhne koščke. Na maslu prepražimo sladkor, da se raztopi. Nato mu dodamo hruške ter jih na hitro prepražimo, približno od 3 do 5 minut. Na koncu nadev zgostimo z orehi ter dodamo cimet, sok in nastrgano lupinico limone. Vse skupaj dobro premešamo. Nadev pustimo nekaj časa stati, da se nekoliko ohladi.

3. Testo vzamemo iz hladilnika in ga zvaljamo na približno pol centimetra na debelo. Desko, na kateri valjamo testo, posujemo z ostro moko, da se nam testo ne prime.

4. Pekač za pito namažemo z maslom. Z razvaljanim testom obložimo pekač in ga po njem oblikujemo in obrežemo.

5. Testo v pekaču z vilicami nekajkrat prebodemo. V pečici, segreti na 180 stopinj, testo pečemo približno 8 do 10 minut.

6. Ko je testo predpečeno, ga nadevamo s hruškovim nadevom. Na vrhu ga poljubno praznično okrasimo s preostalim testom. Ostanek testa lahko tudi zamrznemo in uporabimo pri naslednji peki pit.

5. Nadevano in s testom okrašeno pito nato pečemo od 16 do 20 minut na 180 stopinjah, da se na vrhu zlato rumeno obarva. Pred serviranjem naj se pita počasi ohladi do mlačnega, da jo bomo lažje narezali.

Revija Maja

Čokoladna pita s suhimi figami
Testo je enako kot pri hruškovi piti.

Sestavine za čokoladni nadev:
250 ml sladke smetane
120 ml mleka
300 g temne čokolade (do 72 odstotkov kakava)
2 jajci
30 g suhih fig

Priprava:
1. Testo pripravimo natanko tako kot pri hruškovi piti.

2. Za kremo v skledo zlijemo sladko smetano in mleko ter segrejemo skoraj do vrenja. To lahko storimo v mikrovalovni pečici ali na štedilniku. V smetano damo na koščke nalomljeno čokolado. Z metlico vseskozi mešamo, dokler se čokolada povsem ne stopi. Čokoladno zmes nato pustimo nekaj časa stati, da se nekoliko ohladi.

3. V drugo skledo damo jajci in narezane suhe fige ter dobro premešamo. Dodamo čokoladnemu nadevu in premešamo. Nadev naložimo na predpečeno testo.

4. Nadevano pito pečemo približno 25 do 30 minut na temperaturi od 125 do 130 stopinj Celzija, da nadev zakrkne. Pito na vrhu poljubno praznično okrasimo.

Revija Maja

Slane pite

Otroška slana pita z okusom pice

Sestavine za nadev:
400 g naribane mocarele (ali naribane gaude)
40 g sladke smetane
140 g kisle smetane
2 jajci
7 g kuhanega pršuta
ščep origana, soli in popra

Za slano masleno testo:
120 g moke tip 500
120 g ostre moke
3 jajca
100 g masla
ščep soli po okusu
malo mlačne vode (po potrebi)

Priprava testa in pite:
1. V skledi zgnetemo moko in maslo, narezano na koščke, dodamo jajca in ščep soli. Po potrebi dodamo nekaj žlic mlačne vode. Testo zgnetemo, oblikujemo v hlebček, zavijemo v prozorno folijo in ga vsaj dve uri pustimo v hladilniku.

2. Pekač za pito namažemo z maslom. Testo nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko zmehča. Nato ga razvaljamo, postavimo v model za pito in ga po modelu oblikujemo in obrežemo.

3. Za nadev zmešamo vse sestavine.

4. Testo položimo za približno 8 do 10 minut v pečico, segreto na 180 stopinj Celzija.

5. Na predpečeno testo vlijemo nadev in okrasimo s testenim okrasjem. V pečici pito pečemo od 16 do 20 minut na 180 stopinjah, do na vrhu dobi zlato rumeno barvo.

Revija Maja

Slana skutna pita s špinačo
Testo je enako kot pri slani piti z okusom pice.

Sestavine za skutni nadev s špinačo:
100 g špinače
400 g skute
3 jajca
120 g mocarele (ali naribane gaude)
sol in poper

Priprava nadeva:
1. Za nadev lahko uporabimo zamrznjeno špinačo, ki jo odtajamo, ali pa svežo špinačo blanširamo eno minuto s slanem kropu, da oveni. Nato jo na drobno narežemo, zmiksamo in zmešamo s skuto in preostalimi sestavinami.

2. Priprava in peka pite: pripravimo in pečemo jo povsem enako kot slano pito z okusom pice.

Podpisi:
1. Nejc Rekar, doma iz okolice Kranja, je idejni oče 1. Pravljične hiše. Letos je prevzel vodenje družinskega podjetja, gostilne Rekar s 60-letno tradicijo. Njegovo vodilo je, da se mora vsakdo v življenju veseliti že majhnih stvari in biti hvaležen zanje.

2. Čokoladna pita s suhimi figami

3. Otroška slana pita z okusom pice

4. Hruškina pita s cimetom

5. Slana skutna pita s špinačo

6. Za praznike lahko pite pripravimo s sladkimi ali slanimi nadevi, na vrhu pa jih okrasimo s prazničnim testenim okrasjem.

Revija Maja

Male skrivnosti velikega mojstra

Za pite uporabite lokalne, kakovostne domače sestavine. Mi za pripravo testa uporabljamo moko tip 500 in pirino moko. Testo pa lahko naredite tudi iz kamutove, koruzne, ajdove ali kakšne druge moke. Vendar je priporočljivo vsem tem mokam primešati okoli 30 odstotkov klasične bele moke tip 500, zaradi lepka, da testo postane krhkejše in ne razpade.

Dobro je, da v prostoru, v katerem pripravljamo testo, ni več kot 22 stopinj Celzija. Masleno krhko testo potrebuje svoj čas in doseže popolno strukturo, če vsaj dve uri počiva v hladilniku.

Najboljši model za pito ima ločeno dno od roba in teflonsko prevleko, da pito po peki lažje odstranimo. Če take prevleke nima, ga je treba dobro namazati z maslom.

Nadev naj bo kompakten, da se bo med peko ohranila tudi oblika okrasitve na vrhu pite.

Preberite tudi: Naj pri kosilu zadiši po Španiji! Kliknite TUKAJ!