Šalotkin čatni
Čatni tekne s hladnim mesom, posebej z božičnim puranom ali šunko in sirom.
Sestavine za 1 kilogram čatnija: 450 g šalotk, 2 žlici olja, morska sol, črni poper, 250 g rjavega sladkorja, 250 g zamrznjenih brusnic, 250 g jabolk, 2 cm svežega ingverja, 1 cimetova palčka, pomarančna lupina, 200 ml rdečega vinskega kisa, 200 ml jabolčnega kisa, 50 g rozin. Priprava: šalotke olupimo, jih po dolgem razpolovimo in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pokapljamo jih z oljem, solimo in popramo ter potresemo z žlico sladkorja. Pečemo jih od 20 do 25 minut, občasno jih obrnemo, dokler se ne zmehčajo in sladkor karamelizira. Vzamemo jih iz pečice. Brusnice, na koščke narezana jabolka, nastrgan ingver, cimetovo palčko, pomarančno lupino in rdeči vinski kis zavremo in kuhamo, da se sladkor stopi. Kuhamo še 10 minut in ves čas mešamo, da se jabolka in brusnice zmehčajo. Dodamo jabolčni kis in rozine ter zavremo še za 10 do 15 minut. Občasno premešamo. Ko se zgosti, vmešamo šalotko. Napolnimo kozarce.
Brusnice v kuhanem vinu
Sestavine za 2 litrska kozarca: 500 ml rdečega vina, 300 g rjavega sladkorja, 4 cimetove palčke, 2 vaniljeva stroka, od 6 do 8 kosov zvezdastega janeža, 6 nageljnovih žbic, 750 g brusnic, 100 g orehov. Priprava: vino segrejemo s sladkorjem, cimetom, na koščke narezano vaniljo, zvezdastim janežem in nageljnovimi žbicami. Med segrevanjem mešamo, da se sladkor stopi. Brusnice in orehe porazdelimo v dva kozarca za vlaganje, potem pa vanju vlijemo rdeče vino skupaj z začimbami. V pekač nalijemo vrelo vodo (za dva prsta visoko) in vanj postavimo oba kozarca. Na 175 stopinjah toliko časa segrevamo, da se začnejo dvigovati mehurčki, to je od 35 do 45 minut, nato pečico izključimo in kozarca pustimo še pol ure v vroči kopeli. Potem ju za tri do štiri mesece postavimo na hladno. Ko kozarec odpremo, ga izpraznimo v tednu dni. Vložene brusnice so odlične kot priloga h kuhani smetani, sladoledu ali pečenim jabolkom. Pred uporabo jih nekoliko segrejemo.
Venčki iz pokovke
Okusen okras bo presenetil obdarovance.
Sestavine za 8 venčkov: 3 l pečene pokovke, 4 žlice masla ali margarine, 3 skodelice (po 250 ml) majhnih belih penic (marshmallow), 3 žlice želatine v prahu. Okras: rdeči bombončki, žele fižolčki … Priprava: veliko skledo namažemo z maščobo in vanjo stresemo pokovko. V ponvi stopimo maslo, dodamo penice in želatino ter segrevamo in mešamo, da se penice razpustijo. Prelijemo po pokovki. Z rokami oblikujemo venčke, jih položimo na papir za peko in okrasimo.
Božični liker
Presenetite z domačim likerjem, ki je izjemnega okusa in vonja.
Recept je precej preprost, zato je primeren tudi za tiste, ki niso vešči v izdelavi in pripravi likerjev. Sestavine za 1 liter: 300 g zmečkanih brusnic, 2 klementini, 200 g sladkorja, cimetova palčka, 6 dl vodke. Priprava: brusnice nasujemo v kozarec s širokim vratom, nanje nastrgamo lupinico dveh klementin in zalijemo z iztisnjenim sokom. Sladkamo, dodamo cimetovo palčko in zalijemo z vodko. Dobro premešamo s kuhalnico, nato zapremo in shranimo vsaj za pet dni. Vmes občasno še premešamo. Potem precedimo in prelijemo v manjše stekleničke. Začepimo in okrasimo.
Mešanica za čajne kolačke
Kot darilca podarite sestavine v ličnih steklenih kozarčkih z recepti.
Sestavine: 2,5 skodelice pripravljene mešanice za piškote, 1/2 skodelice orehov, 1/2 skodelice suhih brusnic, 1/4 skodelice rjavega sladkorja, 1/2 žličke pomarančne lupinice. Obdarovanec naj sam priskrbi še: 125 ml mleka, 1 jajce, sladkor. Priprava: vse sestavine natresemo po plasteh v steklen kozarec. Ne pozabimo priložiti recepta: vse sestavine zmešamo in zgnetemo v testo. Testo rahlo potlačimo v krog s premerom 14 centimetrov. Narežemo na osem kosov, premažemo z mlekom in potresemo s sladkorjem. Pečemo od 12 do 15 minut na 220 stopinjah.
Veganski ajdovi piškoti
Prilagamo okusen recept, s katerimi boste nadvse presenetili tudi vegane.
Sestavine: 1 skodelica ajdove moke, 1 skodelica poljubnih kosmičev (ovseni, pirini, koruzni, rženi), 1 žlička mletega cimeta, 1 jabolko, 1 banana, 6 datljev, 2 žlici medu. Priprava: pečico segrejemo na 175 stopinj, pekač za piškote obložimo s papirjem za peko. Jabolko operemo in razrežemo na četrtine, ki jih naribamo (eno polovico na drobno, drugo na grobo). Banano olupimo in jo z vilicami pretlačimo, datlje izkoščičimo in zrežemo na koščke. V skledi zmešamo ajdovo moko, ovsene kosmiče in cimet. Dodamo jabolko, banano in datlje ter vse skupaj dobro premešamo, da dobimo mehko in lepljivo testo. Zmes poskusimo, in če se nam zdi premalo sladka, dodamo še žličko ali dve medu. Na pekač zložimo kupčke testa. Kupčke z rokami oblikujemo v nekoliko debelejše okrogle piškote, ki jih pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah 30 minut, da se rjavo zapečejo. Pečene piškote pustimo, da se ohladijo. Ponudimo jih s skodelico toplega ali hladnega napitka.
Linške zvezdice
Odlični piškoti, ki so tako krhki, da se bodo v ustih raztopili.
Sestavine: 350 g gladke moke, 100 g mletih mandljev, ščepec soli, 120 g sladkorja, zavojček vaniljevega sladkorja, ščepec cimeta, drobno naribana limonina lupina, 200 g masla, 3 rumenjaki, malinova marmelada, sladkor v prahu. Priprava: v skledo presejemo moko ter jo zmešamo z mandlji, sladkorjem, soljo, limonino lupinico in cimetom. Po mešanici potrosimo kose masla. Maščobo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine in mešanico pri tem dvigamo, da postane podobna drobtinam. Dodamo rumenjake in sestavine na hitro zgnetemo v krhko testo, ki ga oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo za živila in za 40 minut shranimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Nizek pekač za piškote obložimo s papirjem za peko. Testo vzamemo iz hladilnika in ga na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo približno tri milimetre debelo. S pomočjo modelčka izrežemo zvezde. Polovici piškotov z manjšim modelčkom v sredini izrežemo zvezdice. Piškote zložimo na pripravljen pekač in jih pečemo od osem do 12 minut. Ohladimo. Na sredino piškotov brez luknjic z žličko naložimo marmelado, potem pa jih pokrijemo s piškoti z luknjicami. Tako pripravljene potrosimo s sladkorjem v prahu.