Čokoladne kapice (50 minut)
Sestavine za 75 piškotov:
Za čokoladno testo:
250 g moke
65 g sladkorja v prahu
10 g grenkega kakava
¼ žličke soli
½ žličke vaniljeve esence
150 g masla
1 rumenjak
1 žlica mleka
Za nadev:
3 beljaki
280 g sladkorja
30 g grenkega kakava
35 g koruznega škroba
2 vrečki temne čokoladne glazure
10 g instantne kave v prahu
Priprava:
1. Za testo v skledo presejemo moko, sladkor v prahu in kakav, dodamo sol in vaniljo.
2. Hladno maslo narežemo na koščke in dodamo moki. Zgnetemo s prsti, dodamo rumenjak in mleko. Zgnetemo v gladko testo.
3. Zavijemo ga v folijo in za pol ure postavimo na hladno. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
4. Testo razvaljamo na pomokani delovni površini 5 mm na tanko. Izrežemo kroge s premerom 3,5 cm in jih položimo v pekač, obložen s papirjem za peko.
5. Beljake in sladkor zmešamo v skledi, ki jo potem segrevamo nad parno kopeljo. Med mešanjem segrevamo na 50 stopinj, potem pa z električnim mešalnikom stepemo v sneg.
6. Na sneg presejemo kakav in škrob in z lopatko previdno in na hitro vmešamo v sneg. Maso nadevamo v dresirno vrečko in na vsak testeni krog odmerimo kupček.
7. Pečemo 20 minut, a po 15 minutah odpremo vrata pečice in zataknemo kuhalnico, da se 5 minut piškoti pečejo na »prepihu«.
8. Čokoladno glazuro segrejemo in vanjo potopimo vrhnje dele piškotov. Potresemo s kavo in po želji okrasimo z bisernimi kroglicami.
Majin nasvet
Kakav previdno vmešamo v sneg in ne mešamo preveč intenzivno in predolgo, da se nam sneg ne bo sesedel, nadev pa postal tekoč in ga ne bomo mogli nabrizgati na testo.