Zanimivosti

Za prste obliznit': Telečji kotleti s praženo šalotko

M. O. Ž.
17. 12. 2017, 14.01
Deli članek:

Kdor je ljubitelj mesa, si zrezek privošči večkrat v tednu. Sočen in s pravo spremljavo bo še boljši.

Revija Maja

Sestavine za 4 osebe:
4 telečji kotleti (po 250 do 300 g)
1 bio pomaranča
½ šopka timijana
3 žlice olivnega olja
morska sol, poper
300 g šalotke
3 žlice sladkorja v prahu
200 ml sladkega desertnega vina
30 g masla

Priprava:
1. Pomarančo umijemo z vročo vodo in jo olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Iztisnemo tudi sok. 

2. Timijan osmukamo in ga zmešamo s pomarančno lupino, oljem in poprom. S tem namažemo kotlete. Šalotke olupimo in razpolovimo.

3. V ponvi na hitro popečemo kotlete, potem pa jih prestavimo v pečico in jih na 180 stopinjah pečemo še od 10 do 15 minut.

4. Medtem v omaki od pečenja popražimo šalotke, jih potresemo s sladkorjem v prahu in karameliziramo. Zalijemo z vinom, dodamo pomarančni sok in dobro prevremo.

5. Kotlete vzamemo iz pečice in jih solimo. Sok, ki je ostal od pečenja, prilijemo k omaki s šalotko. V omako, ki ne sme vreti, dodamo še mrzlo maslo, solimo in popramo. 

Majin nasvet
Kotlete ponudimo z belo polento.

Preberite tudi: Praznična peka - čokoladne zvezdice z malinovim prelivom. Kliknite TUKAJ!