Sestavine za 4 osebe:
4 telečji kotleti (po 250 do 300 g)
1 bio pomaranča
½ šopka timijana
3 žlice olivnega olja
morska sol, poper
300 g šalotke
3 žlice sladkorja v prahu
200 ml sladkega desertnega vina
30 g masla
Priprava:
1. Pomarančo umijemo z vročo vodo in jo olupimo z lupilnikom za zelenjavo. Iztisnemo tudi sok.
2. Timijan osmukamo in ga zmešamo s pomarančno lupino, oljem in poprom. S tem namažemo kotlete. Šalotke olupimo in razpolovimo.
3. V ponvi na hitro popečemo kotlete, potem pa jih prestavimo v pečico in jih na 180 stopinjah pečemo še od 10 do 15 minut.
4. Medtem v omaki od pečenja popražimo šalotke, jih potresemo s sladkorjem v prahu in karameliziramo. Zalijemo z vinom, dodamo pomarančni sok in dobro prevremo.
5. Kotlete vzamemo iz pečice in jih solimo. Sok, ki je ostal od pečenja, prilijemo k omaki s šalotko. V omako, ki ne sme vreti, dodamo še mrzlo maslo, solimo in popramo.
Majin nasvet
Kotlete ponudimo z belo polento.