Zanimivosti

Vroči napitki: Kava z marcipanom in šipkov punč

M. O. Ž.
9. 12. 2017, 16.01
Deli članek:

Kava ali čaj? Vroča čokolada ali kakav? To je sladka dilema mrzlih dni, ki jo z veseljem zlijemo po grlu in poplaknemo domače piškote.

Revija Maja

Kakav z ingverjem in cimetom (15 minut)

Sestavine za 4 skodelice po 250 ml:
900 ml mleka
8 žlic kakava + za posip
1 pomaranča
3-4 cm svežega ingverja
1 cimetova palčka
100 g sladke smetane

Priprava:
1. Osemsto mililitrov mleka zmešamo z osmimi žlicami kakava in zavremo. Pomarančo umijemo in z lupilnikom za zelenjavo olupimo lupino. Sok iztisnemo. Ingver olupimo in narežemo na rezine. Skupaj s pomarančno lupino, sokom in cimetovo palčko ga damo v kakav. Še enkrat zavremo in 5 minut počakamo.
2. Smetano stepemo, preostalo mleko spenimo. Mleko dodamo stepeni smetani, kakav precedimo in vlijemo v skodelice. Dodamo smetano in potresemo s kakavom.

Melitta
kava

Kava z marcipanom in cimetom (10 minut)

Sestavine za 2 kozarca:
2 žlički sesekljanih mandljev
50 g marcipana
250 ml mleka
cimet
200 ml sveže kuhane kave
1 žlica rjavega sladkorja

Priprava:
1. Mandlje prepražimo v ponvi brez maščobe. Marcipan za kratek čas položimo v zamrzovalnik in ga potem naribamo.
2. Mleko (200 ml) segrejemo in dodamo marcipan in cimet. Ves čas mešamo. Vlijemo v dva kozarca.
3. Skuhamo kavo, jo sladkamo in vlijemo na mleko v kozarca.
4. Preostalo mleko (50 ml) segrejemo in spenimo. Odmerimo v kozarca in potresemo z mandlji.

Revija Maja

Šipkov punč (30 minut)

Sestavine za 5 do 6 skodelic po 200 ml:
750 ml vode
6 vrečk šipkovega čaja
½ pomaranče
2 stroka vanilje
300 ml rdečega multivitaminskega soka
2 cimetovi palčki
30 g belega kandis sladkorja

Priprava:
1. Skuhamo šipkov čaj. Vodo segrejemo do vretja in prelijemo prek čajnih vrečk. Pustimo 8 minut in potem čajne vrečke odstranimo.
2. Pomaranči iztisnemo sok in ga precedimo. Stroka vanilje razpolovimo in postrgamo sredico.
3. Segrejemo multivitaminski sok s pomarančnim sokom, strokoma vanilje, palčkama cimeta in sladkorjem. Prilijemo čaj in na nizkem ognju segrevamo od 15 do 20 minut.
4. Odstranimo začimbe in punč nalijemo v skodelice.

Revija Maja

Jabolčni punč (75 minut)

Sestavine za 4 do 5 skodelic:
1 bio limona
5 posušenih jabolčnih rezin
3 nageljnove žbice
500 ml jabolčnega soka
50 g belega kandis sladkorja
500 ml vode
10 žličk črnega čaja
200 ml nektarja marakuje

Priprava:
1. Limono umijemo z vročo vodo in lupino narežemo z lupilnikom za zelenjavo. Lupino skupaj z jabolčnimi rezinami in nageljnovimi žbicami namakamo v soku vsaj eno uro.
2. Dodamo sladkor in počasi segrevamo, vendar ne zavremo. Precedimo.
3. Zavremo vodo, jo prelijemo prek čaja in pustimo od 2 do 3 minute.
4. Čaj precedimo in zmešamo z vročim jabolčnim sokom in marakujinim nektarjem.
5. Počakamo nekaj minut in še vroče ponudimo.

Revija Maja

Majin nasvet

Za čaj ob petih lahko ponudimo piškote, ki spominjajo na čajne vrečke. Spečemo navadne maslene piškote, iz testa izrežemo majhne pravokotnike in jim odrežemo zgornja vogala. Z zobotrebcem naredimo luknjo za vrvico, pečene pa potem pomočimo v spodnjem delu še v čokolado.