Irska solata
Citrarka Tanja Zajc Zupan je vegetarijanka, zato zelo nerada pripravlja meso. Sicer pa, kadar sta doma otroka in mož Bogdan, kuhanje raje prepusti njim. Vsako jesen z možem kuhata marmelado in takrat ima glavno besedo ona. Prav tako pri vlaganju gob, ki jih po navadi nabira z bratom Jožetom. Za nasvet pogosto prosi tudi sestro Iris, ki ima biokmetijo in je zelo vešča kuharica. Jedi zelo rada pripravlja s sinom Domnom in hčerko Ano. »Skupaj pečemo lahke flancate: jaz valjam testo, Domen ga reže in oblikuje flancate, Ana pa jih cvre.« Za bralce Zvezd pa je izbrala specialiteto, recept zanjo je pred desetimi leti prinesla iz Irske. Pri Zupanovih so jo poimenovali irska solata.
Sestavine (za 4 osebe):
pest rukole
nekaj listov zelene solate
1 konzerva vloženega ananasa
20 dekagramov slanine v kosu
4 češnjevi paradižniki
parmezan
olivno olje
Priprava:
V skledo dajte narezano rukolo in zeleno solato. Malo posolite, okisajte z balzamičnim kisom in dodajte malo olivnega olja. Solato razporedite na krožnike. Na drobne kocke narežite slanino in popecite v ponvi. V isti ponvi popecite odcejen in na kocke narezan ananas, da se premešata okusa. Ananas mora malenkost porjaveti, nato ga tako kot meso razdelite po solati. Potresite z naribanim parmezanom. Na koncu pokapajte z olivnim oljem in okrasite z bilko drobnjaka in na pol prerezanim češnjevim paradižnikom. Postrezite s koščkom kruha. Solata se postreže kot predjed ali kot priloga h glavni jedi.