Zanimivosti

Buče v sladki preobleki

Revija Maja
7. 11. 2017, 15.01
Deli članek:

Oranžne buče nas jeseni zapeljujejo s svojo barvo in sladkastim okusom.

Revija Maja

Res bi bilo škoda, če buč ne bi predelali v sladice. Strašno dobre so!

MANJ MAŠČOB, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
142 kcal
1,9 g B
5,1 g M
22 g OH
Bučni piškoti
Sestavine za 20 piškotov:
125 g masla
200 g sladkorja
1 jajce
300 g moke
1 žlička pecilnega praška
1 noževa konica soli
1 žlička cimeta
1 žlička mletega ingverja
½ žličke mletega kardamoma
150 g bučnega mesa

Priprava:
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Maslo, sladkor, vaniljin sladkor in jajce do gladkega zmešamo.

Moko, pecilni prašek, sol, cimet, ingver in kardamom dobro premešamo in dodamo jajčni zmesi. Odcedimo nastrgano bučo in dodamo testu.

Z žlico odmerjamo kupčke testa in jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo od 15 do 20 minut.

Ideja
Namesto belega sladkorja uporabimo sladilo brez kalorij in piškote olajšamo za 800 kalorij, kar pride na piškot 40 kalorij manj.

Revija Maja

BREZ GLUTENA, MANJ OH, VEGI
Porcija vsebuje
222 kcal
1 g B
20 g M
16 g OH
Vroči rumov napitek
200 g bučnega mesa
50 g masla
5 žlic jabolčnega soka
30 g sladkorja
1 noževa konica mletega cimeta
1 noževa konica mletih nageljnovih žbic
¼ žličke mletega ingverja
12 cl ruma
120 ml smetane

Ideja
Namesto sladkorja uporabimo med in si prihranimo 20 kalorij.

Priprava:
1. Bučo narežemo na koščke in jih dušimo na vročem maslu. Dodamo jabolčni sok in sladkor (ali med) in dušimo še pol ure, da se buča zmehča. Po potrebi prilijemo nekaj vode.
2. Mešanici dodamo cimet, nageljnove žbice in ingver. Ko se ohladi, ukašimo.
3. V vsako skodelico odmerimo dve žlici bučnega pireja, zalijemo z rumom in prilijemo malce vroče vode.
4. Smetano stepemo, naložimo na pire in še vroče ponudimo.

Revija Maja

BREZ GLUTENA, VEGI, MANJ KALORIJ
Porcija vsebuje
143 kcal
2,3 g B
9,8 g M
12 g OH

Bučna krema s strahci
Sestavine za 6 oseb:
100 g bučnega mesa
100 ml pomarančnega soka
60 g + 20 g kondenziranega mleka
1 noževa konica cimeta
250 ml sladke smetane
12 čokoladnih kapljic

Priprava:
1. V loncu zavremo koščke buče in pomarančni sok in 15 minut kuhljamo. Večkrat premešamo.
2. Dodamo 60 g kondenziranega mleka in cimet ter ukašimo.
3. Smetano stepemo, polovico je dodamo bučni kremi. Naložimo v kozarce.
4. Preostalo mleko dodamo smetani in na vrh bučne kreme nabrizgamo z dresirno vrečko kupčke v obliki strahcev. Čokoladne kapljice porabimo za oči.