Receptov za sadne in zelenjavne shranke ne manjka, mnogi prehajajo iz generacije v generacijo. Kuhanje marmelad in vlaganje zelenjave bo s pravimi pomočniki - posodo in priborom - prav zabavno opravilo. Kaj v resnici potrebujete?
Katero marmelado bi za zajtrk? O tem ne bo več nobenega dvoma, saj jo lahko ponudimo v ličnih skodelicah iz lončevine (s pokrovom), s podobo sadeža - jagode, borovnice, marelice, ribez, češnje, maline. Vsaka skodelica ima prostornino 0,25 l in je res lepa popestritev mize.
Lijak je eden od pripomočkov, ki pri vlaganju sadja ne sme manjkati. Če je njegovo grlo dovolj široko, lepo »sede« na steklen kozarec in marmelada brez packanja zdrsne v notranjost.
Največ časa nam pri pripravi marmelad, džemov in čatnijev vzamejo na videz obrobna opravila, kot je izkoščičevanje sadja. Slive zlahka ostanejo brez koščic s tem malim priročnim orodjem.
Pasirka za pasiranje sadja ali zelenjave je klasika, ki nas spremlja prav v vseh življenjskih obdobjih. Tako mame pripravljajo prvo hrano za dojenčke, pripomoček pa se obnese tudi pri kuhanju omak, želejev, marmelad. Če ima večji in manjši nastavek z luknjicami, skozi katere pretlačimo sadje, je pot do okusnih domačih shrankov kratka.
Izbira kozarčkov za vlaganje je res velika. Vsaka gospodinja pa se odloči, ali bo med letom hranila kozarce od gorčice ali pa bo kupila nove. Vintič različica z gumo pod pokrovom je še vedno dobra izbira.
Pravi nožek za sadje je tisto »orožje«, ki se mu najtežje odpovemo. Mora biti dovolj majhen, priročen in oster.
Če imamo dovolj sočnega sadja, bi bil greh, da ne bi skuhali domačega soka. Sokovnik nam bo zagotovo skrajšal pot do zdravega napitka, zato se splača kupiti res kvalitetnega.
Strah vsake gospodinje, ki pridno vlaga sadje in zelenjavo, je plesen v kozarcih z vložninami. Da ne bi bil trud zaman in se sladki in kisli shranki ne bi pokvarili, je naprej treba poskrbeti za čiste kozarce in jih tudi kasneje, že polne, ustrezno temperaturno obdelati. Za zadnji korak poskrbi večdelni set, ki so mu priložene tudi klešče za lažje prijemanje kozarcev (steriliziranje). Pokrovka pa je opremljena celo s termometrom.
Naše babice so marmelade ure in ure kuhale v velikih loncih iz emajla. Spomin na ta čas je zbirka posod avstrijskega proizvajalca Riess. Veliki lonci so idealni tudi za pripravo testenin, juh in golažev.