Rikota (italijansko ricotta, v prevodu ponovno kuhan) ali po slovensko sirarska oziroma albuminska skuta je različica skute iz ovčjega in/ali kravjega mleka. Običajno jo delajo iz mešanice mleka in sirotke, ki ji dodajo citronsko kislino, da pospešijo obarjanje beljakovin, ter segrevajo do okoli 90 °C. Nastalo smetanasto plast na površju posnamejo in tako pridobijo rikoto. Rikota ima blag, nekoliko sladkast okus in vsebuje malo maščob (5-13 %).
Odlična je za pripravo sladic, zgostitev omak in kot nadev za testenine.
Maskarpone je sir iz kravjega mleka, obogatenega s smetano, oziroma sir iz smetane, ki nastane kot stranski produkt pri izdelavi parmezana. Je zelo bogat (vsebuje 80 % mlečne maščobe), kremast in mazljiv. Lahko ga pripravimo tudi doma, za kar potrebujemo domačo smetano in žlico kisa ali limoninega soka. Smetano najprej na parni kopeli počasi segrevamo. Ko smetana doseže temperaturo 88 stopinj Celzija, dodamo žlico kisa ali limoninega soka in dalje mešamo. Ko začno nastajati grudice, posodo odstavimo z ognja in pustimo še 10 minut. Potem prekuhano smetano prelijemo skozi cedilo in gosto tkanino. Odvečna tekočina se bo odcedila, tkanina pa zadrži grudice. Počakamo, da se ohladi, nato maskarpone zvrnemo v skledo in postavimo v hladilnik za 24 ur.
Maskarpone je odličen za pripravo sladic, namesto smetane za kuhanje, za zgostitev omak, kot nadev za testenine, za namaze.
Smetanov sveži sir je mlad sir iz pasteriziranega kravjega mleka in smetane. Je enotnejše strukture kot skuta. Njegov okus je svež in kiselkast, pogosto slan. Vsebuje od 21 do 31 % mlečne maščobe. Ima kratek rok uporabnosti in najbolje je, da ga hranimo v hladilniku in hitro porabimo.
Uporabljamo ga za pripravo sladic, kot je sirov kolač, za pomake, nadev za rulade in namaze.