Zanimivosti

Uporaba svežega sira

Revija Maja
25. 10. 2017, 09.00
Deli članek:

Številni recepti narekujejo uporabo svežega kremnega sira. To je lahko rikota ali maskarpone ali sveži sir s smetano.

Rikota (italijansko ricotta, v prevodu ponovno kuhan) ali po slovensko sirarska oziroma albuminska skuta je različica skute iz ovčjega in/ali kravjega mleka. Običajno jo delajo iz mešanice mleka in sirotke, ki ji dodajo citronsko kislino, da pospešijo obarjanje beljakovin, ter segrevajo do okoli 90 °C. Nastalo smetanasto plast na površju posnamejo in tako pridobijo rikoto. Rikota ima blag, nekoliko sladkast okus in vsebuje malo maščob (5-13 %).

Odlična je za pripravo sladic, zgostitev omak in kot nadev za testenine.

Maskarpone je sir iz kravjega mleka, obogatenega s smetano, oziroma sir iz smetane, ki nastane kot stranski produkt pri izdelavi parmezana. Je zelo bogat (vsebuje 80 % mlečne maščobe), kremast in mazljiv. Lahko ga pripravimo tudi doma, za kar potrebujemo domačo smetano in žlico kisa ali limoninega soka. Smetano najprej na parni kopeli počasi segrevamo. Ko smetana doseže temperaturo 88 stopinj Celzija, dodamo žlico kisa ali limoninega soka in dalje mešamo. Ko začno nastajati grudice, posodo odstavimo z ognja in pustimo še 10 minut. Potem prekuhano smetano prelijemo skozi cedilo in gosto tkanino. Odvečna tekočina se bo odcedila, tkanina pa zadrži grudice. Počakamo, da se ohladi, nato maskarpone zvrnemo v skledo in postavimo v hladilnik za 24 ur.

gen-i, elektrika, električna-energija, sončna-elektrarna

Gospodarstvo

Maksimalna energetska neodvisnost s paketom Pametna samooskrba

Maskarpone je odličen za pripravo sladic, namesto smetane za kuhanje, za zgostitev omak, kot nadev za testenine, za namaze.

Smetanov sveži sir je mlad sir iz pasteriziranega kravjega mleka in smetane. Je enotnejše strukture kot skuta. Njegov okus je svež in kiselkast, pogosto slan. Vsebuje od 21 do 31 % mlečne maščobe. Ima kratek rok uporabnosti in najbolje je, da ga hranimo v hladilniku in hitro porabimo.

Uporabljamo ga za pripravo sladic, kot je sirov kolač, za pomake, nadev za rulade in namaze.

Zanimivosti

blazina
Sveža postelja

Za sladek spanec primerno vzdržujte odeje in vzglavnike

žafran v kulinariki
Rastline v kulinariki

Žafran je nekoč slovel kot zdravilo, danes kot začimba

rep08-2025_naslovka
Zanimivosti

Koga se boji Janez Janša: predsednik SDS na shod Ruparjevih upokojencev prišel v spremstvu telesnih stražarjev

Roškar, Glorija in Tijan
Posebna gosta

Na počitnicah pri Roškarju: Navihana osnovnošolca zabavala voditelja

opuncija
Indijska figa

Zdrav sadež, ki ima pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja ožilja

Rakek_emb_skupina03
Zanimivosti

Prihodnost farmacevtske embalaže: Inovativni pristopi DS Smith Slovenija na sejmu Pharmapack 2025