Za polpete in paniranje
Sojina moka
Žlico sojine moke zmešajte z 2–3 žlicami vode, kar je primerno za vezavo pri receptih z majhno količino jajc, a ne pri biskvitih in narastkih.
Laneno seme
Žlico lanenih semen zmešajte s tremi žlicami vroče vode, pustite nabrekati deset minut in nato penasto stepite. Mešanica se uporablja kot nadomestek jajc pri pripravi vafljev, palačink, kruhkov in piškotov ter za vezavo polpet. Ni pa primerna za klasične jajčne jedi ter za rahljanje in vzhajanje.
Surovi krompir
Surov in zelo drobno nastrgan krompir lepo poveže zmes za polpete.
Za vzhajanje
Kokosovo mleko
Zmešajte dve veliki žlici in dve čajni žlički kokosovega mleka z eno čajno žličko pecilnega praška.
Olje
Za nadomestilo enega jajca zmešajte 1,5 velike žlice rastlinskega olja, 1,5 velike žlice vode in 1 čajno žličko pecilnega praška.
Mineralna voda
Za vsako manjkajoče jajce nadomestite ¼ tekočine iz recepta z mineralno vodo.
Jabolčni kis
Zmešajte veliko žlico jabolčnega kisa in čajno žličko pecilnega praška. Takšna mešanica testo zrahlja.
Semena chia
Žlico semen chia zmešajte s tremi žlicami vode in pustite nabrekati petnajst minut. Z njimi nadomestite jajce pri peki kruha in mafinov.
Za sočnost
Svileni tofu
Namesto jajc dodajte približno šestdeset gramov pretlačenega svilenega tofuja. Pri pitah in pecivu s sirom dodajte še približno eno žličko škroba. Najbolje se obnese za jedi, kot so umešana jajca, fritata, prepečene jedi in pite. Pri čvrstem pecivu, mafinih, rjavčkih in kruhu skrbi za vlažnost in prostornino. Ni primerno za biskvit in kot beljakov sneg.
Sadna kaša
Naj bo iz hrušk, sliv ali jabolk. Testo naredi lepo sočno, zato je primerno nadomestilo za pecivo iz umešanega testa in mafine.
Preostali nadomestki za eno jajce:
2 žlici krompirjevega ali koruznega škroba, zmešanega z 2 žlicama vode,
¼ skodelice pire krompirja,
¼ skodelice suhih sliv,
¼ skodelice pretlačenega avokada,
1 žlička jajčnega nadomestka, zmešanega z 2 žlicama vode,
1 žlica sojine ali čičerkine moke, zmešane z 1 ali 2 žlicama hladne vode.